Terug naar overzicht

After holiday dip? Zo blijf je zen op kantoor na een vakantie

Categorie
Tekst
Joanne Wienen
After holiday dip? Zo blijf je zen op kantoor na een vakantie

Eventjes heb je niet hoeven haasten, geen agenda ingekeken en ben je ultiem tot rust gekomen. Vastbesloten om dat zen-gevoel vast te houden, ga je weer aan het werk. Om vervolgens binnen drie uur alweer gestrest en gefrustreerd achter je computer te zitten. Herkenbaar? Het kan anders.

Weg van alle sleur en verplichtingen van thuis, is het makkelijk om goede voornemens te maken. Nu ga je echt sporten, op de fiets naar je werk, je niet laten leiden door je mailbox en de telefoon ’s avonds uitzetten. Met een gevoel alsof je werkelijk alles aankunt, stap je op maandagochtend het kantoor binnen, om halverwege de dag te concluderen dat je ontspannen zen-gevoel als sneeuw voor de zon verdwenen is. Herkenbaar? Je bent niet de enige. In Libelle staat deze maand een artikel waarin wordt gesteld dat maar liefst 60 procent van de Nederlanders last heeft van een after holiday dip en de terugkeer naar kantoor het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Bovendien lukt het 75 procent van de mensen niet om de goede voornemens die ze tijdens hun vakantie bedachten waar te maken.

Doe rustig aan en kijk vooruit

Gelukkig zijn er manieren om die after holiday dip iets minder zwaar te maken. Allereerst door jezelf de tijd te gunnen weer aan het leven thuis te wennen. Zondagavond laat terugkomen en maandag weer achter het bureau zitten? Geen goed idee. Natuurlijk wil je jouw vakantie in een warm, zonnig lang het liefst zo lang mogelijk rekken, maar wie zichzelf geen tijd gunt om te acclimatiseren, komt veel moeilijker op gang dan mensen die dat wel doen. Ideaal is om twee dagen vrij te houden tussen thuiskomst en de eerste werkdag. In die tijd kun je uitgebreid wasjes draaien, boodschappen doen en de koffer naar zolder tillen. In die twee dagen kun je trouwens ook alvast nadenken over je volgende trip. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet tijdens of na vakantie het gelukkigst zijn, maar vlak ervoor. Meteen weer een vakantie boeken, zal niet voor iedereen een optie zijn, maar het hoeft niet meteen groots te zijn. Ga een weekendje weg in eigen land, koop tickets voor een fijn concert of organiseer een ander uitstapje met je gezin/vrienden. Als er maar iets is om je op te verheugen. Wedden dat je een stuk uitgeruster op je werk verschijnt?

Zen op kantoor

Vervolgens is het natuurlijk zaak om ook uitgerust te blijven. Check dus niet als allereerst die uitpuilende mailbox, want daar schiet je stresslevel meteen drie kilometer van de lucht in. Klets liever even bij met je favoriete collega bij de koffie-automaat. Niet alleen over de laatste kantoorroddels en hoe geweldig je vakantie was, maar ook over zakelijke dingen. Wat is de status van de projecten? Waar moet worden bijgesprongen? Kan er al iets op jouw to do-list? Op deze manier ga je veel gerichter te werk en hoef je niet als kip zonder kop die mailbox door te werken, om vervolgens nog steeds niet echt te weten wat de prioriteiten zijn. Sterker nog: laat die out of office nog even twee dagen aanstaan. Zo heb je de kans om even rustig te acclimatiseren en orde op zaken te stellen.

Wil je echt investeren in meer geluk op je werk?

Wil je weten waarom geluk onmisbaar is voor zakelijk succes, en hoe je zelf de koppeling maakt tussen mindfulness en werk? Verzeker jezelf dan van een plek tijdens het exclusieve Happi@work seminar, georganiseerd door School of Happinez.

In 1 zaterdag leer je onder meer:

  • Wat je talenten zijn en hoe je betekenisvol kunt werken
  • Hoe je je werkgeluk en dat van je collega’s/relaties vergroot
  • Hoe je werk en privé in balans houdt
  • Over het belang van mindful leiderschap en hoe je dit in de praktijk toepast
  • Van succesvolle ondernemers hoe zij hun werkgeluk hebben vergroot en zo het verschil konden maken

Door anderen gelezen