Op deze manier kom je mindful je werkdag door, zonder ingewikkeld gedoe

Op deze manier kom je mindful je werkdag door, zonder ingewikkeld gedoe Op deze manier kom je mindful je werkdag door, zonder ingewikkeld gedoe Op deze manier kom je mindful je werkdag door, zonder ingewikkeld gedoe

Wie mindful een werkdag wil overleven, hoeft heus niet elke avond een uur in lotushouding op een kussentje te zitten. Met deze vijf stappen integreer je mindfulness op een natuurlijke manier in je dag.

De meeste mensen weten inmiddels wel dat ze veel baat kunnen hebben bij mindfulness, en toch lukt het maar weinigen om regelmatig te mediteren of bepaalde oefeningen in hun dag te integreren. Vaak komt dit doordat we het in ons hoofd veel te groot maken. We denken dat we alleen écht zen kunnen worden, als we elke dag een uur op een kussentje in de lotushouding zitten. Of dat we alleen goed bezig zijn, als we ons nooit meer compleet laten meeslepen door onze emoties.

Onverwachtse gebeurtenissen

Maar zo werkt mindfulness niet. Ten eerste is regelmatige meditatie geen kant-en-klaar-recept voor een kalme geest. En ten tweede is er geen mens op aarde die altijd zen reageert op onverwachtse gebeurtenissen. Maar goed, hoe kunnen we dan mindful leven zonder ingewikkeld gedoe? Eigenlijk is het heel simpel. Oefen mindfulness gewoon in je dagelijks leven, zonder er tijd voor vrij te maken in je agenda. Op de volgende manieren bijvoorbeeld:

1. Focus op je ademhaling aan het begin van de dag

Spring niet meteen uit bed en onder de douche als de wekker gaat, maar druk ook niet op snooze. Zet gewoon de wekker uit, maar blijf nog heel even onder de dekens liggen. Dat hoeft niet eens heel lang te duren, maar minstens twee minuten. Zorg dat je in deze minuten niet gaat malen over die vergadering van straks of de loodgieter die vandaag komt, maar focus je op je ademhaling. Probeer dat te blijven doen, ook als je opstaat, je tanden gaat poetsen en onder de douche staat.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

2. Wat gebeurt er in je omgeving?

Woon-werkverkeer in de ochtend en avond zijn vaak stressvolle momenten voor mensen. De een gaat te langzaam, de ander te snel. Getoeter, stoplichten die op rood gaan vlak voor jij er bent en potverdikkeme, word je nu afgesneden? Voor je het weet ben je al drie keer geflipt nog vóór je goed en wel aan je werkdag bent begonnen. Juist dit moment is daarom een goede manier om mindfulness te oefenen. Pak het liefst de fiets en kies ervoor om niet naar muziek uit je oortjes te luisteren, maar de omgeving mindful in je op te nemen. Wat zie je? Welke geluiden hoor je? Wat valt je op? Repeteer deze dingen in je hoofd, in plaats van je gedachten af te laten dwalen naar de werkdag of die irritante fietser voor je.


3. Bewustwording van je lichaam

Eenmaal aangekomen op kantoor? Geef jezelf even de tijd om te landen. Laat de mailbox even voor wat het is en ga even rustig achter je bureau zitten. Zet beide benen op de grond en ga rechtop zitten. Zet je computer aan en terwijl deze aan het opstarten is, kun jij mooi even aan jezelf denken. Sluit je ogen en concentreer je vervolgens lichaamsdeel voor lichaamsdeel op je lijf. Begin met je tenen, voel hoe ze bewegen en doe vervolgend hetzelfde met je voeten, benen, armen, etc. Ben je geland? Dan kan je werkdag beginnen.

4. Mindful met de tijd omgaan

Maak aan het begin van de dag een dagplanning en hou twee uur vrij voor ad hoc-taken, bijvoorbeeld na de lunch of aan het einde van de dag. Hou je vervolgens ook aan deze planning. Dit zorgt voor een rustige werkdag waarin jij, en je collega’s trouwens ook, precies weten waar ze aan toe zijn. Wanneer je je laat leiden door je mailbox of dingen die voortdurend tussendoor komen, geef je stress de vrije loop. Beter is het om zelf de regie in handen te houden. Gaat het een keertje mis? Ook geen probleem, maar probeer liever je dagen op deze manier in te delen.

5. Analyseer en los op (en als dat niet lukt: accepteer)

Vaak schiet ons stresslevel omhoog op het moment dat er zich onverwachte situaties voordoen. Een taak die je bent vergeten, een last minute klus die gisteren al af had moeten zijn of iemand die prutswerk inlevert waardoor jij nu een probleem hebt. Bedenk je allereerst dat het normaal is om hiervan in de stress te schieten. Er is geen mens ter wereld die niet baalt als er zich zo’n situatie voordoet. Zaak is alleen om er wel van de mogen balen, maar niet compleet van de kaart te raken.

Zeg allereerst hardop dat je van de situatie baalt. Dat gevoel mag er zijn. Bedenk vervolgens hoe je de situatie kunt oplossen. Is er iets dat jij kan doen? Is er iets dat een ander kan doen? Ga daar vervolgens mee aan de slag. Het is goed om te beseffen dat jij alles doet wat in je macht ligt om het probleem op te lossen, maar als dat niet voldoende is, dan houdt het op. Balen is het dan nog steeds, maar geen reden om jezelf de put in te praten. Accepteer dat het mis is gegaan. Fouten maken is vervelend, maar niet het einde van de wereld. Merk je dat het je moeite kost om afstand te nemen? Ga even naar buiten en loop een rondje, het liefst in een groene omgeving. Door jezelf fysiek uit de situatie te verplaatsen, geef je jezelf de kans om te relativeren. Morgen weer een dag. 

Meer lezen over werkgeluk?

Zo werk je zonder stress (ook vanuit huis).

Volgend artikel
Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om op je werk
Ben je hooggevoelig? Zo ga je ermee om op je werk