Stress op kantoor? 9 tips om tot rust te komen

Stress op kantoor? 9 tips om tot rust te komen Stress op kantoor? 9 tips om tot rust te komen Stress op kantoor? 9 tips om tot rust te komen

Veeleisende baan? Print deze lijst uit en hang ‘m ergens op je werkplek, zodat je in gevallen van stress weet hoe je de controle weer terugkrijgt.

Het is 15:00 uur ’s middags, het rapport dat je gisteren moest inleveren is nog lang niet af en de collega die jou daarbij zou helpen is ziek naar huis. Terwijl je naar je scherm staart, voel je ineens een golf van paniek opkomen. Je hart begint sneller te kloppen, het zweet breekt je uit en achter je ogen voel je de tranen prikken. Ho, stop… voordat je in huilen uitbarst, er zijn betere manieren om met deze plotselinge stress te dealen.

9 manieren om onmiddelijk te ontstressen

  1. Zet je computerscherm allereerst even op de slaapstand. Het heeft op dit moment geen zin om je blind te staren op een vollopende mailbox. Het belangrijkste is juist om even afstand te nemen.
  2. Pak een koptelefoon, ga naar Spotify en zet een rustgevende playlist op. Sluit desnoods even de ogen en luister goed naar de tekst of melodie.
  3. Schuif je bureaustoel naar achter en zet beide voeten stevig op de grond. Focus je op je ademhaling, zoals je in een yoga-lesje zou doen. Adem vier seconden diep in, vervolgens vier seconden uit. Herhaal tot je het gevoel hebt dat je weer rustig bent.
  4. Sta op en ga een rondje lopen. Minstens tien minuten en het allerliefst buiten (pluspunten voor een park of andere ‘groene’ omgeving). Focus je op alles wat je onderweg tegenkomt en registreer alle geluiden die je hoort. Na terugkomst zul je met een frisse(re) blik weer achter je bureau plaatsnemen.
  5. Bel een goede vriend of vriendin. Een luchtig gesprekje met iemand uit privé-sferen kan voor een veilig gevoel zorgen en helpen om stress op het werk enigszins te relativeren.
  6. Zet een kopje kruidenthee voor jezelf en wees je heel bewust van alle handelingen die je doet. Het klinkt misschien vreemd, maar in feite doe je nu een heel simpele mindfulness-oefening. Door je gedachten heel even van werk naar thee te verleggen, creëer je lucht in je hoofd.
  7. Een opgeruimd bureau zorgt voor een opgeruimd hoofd. Orden de stapel papieren die voor je ligt, haal een doekje over het toetsenbord en berg wat niet op je bureau hoort netjes op.
  8. Zoek een rustig plekje op – wellicht een stilteruimte, vergaderkamer of desnoods het trappenhuis – en doe wat simpele bewegingsoefeningen, zoals jumping jacks of rek-en-strek-oefeningen.
  9. Maak plannen voor na werktijd, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Trakteer jezelf op je favoriete afhaalmaaltijd, ga een uurtje sporten in de sportschool of spreek af met een vriend(in) voor een hapje en een drankje.
Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over werkgeluk?

Zo neem je werkproblemen niet mee naar huis.

Volgend artikel
4 stappen voor een fijne werksfeer
4 stappen voor een fijne werksfeer