Susan Smit over vriendschappen sluiten met de natuur

Door Susan Smit
Susan Smit over vriendschappen sluiten met de natuur Susan Smit over vriendschappen sluiten met de natuur Susan Smit over vriendschappen sluiten met de natuur

Als je bereid bent je open te stellen, zul je ervaren dat de wereld leeft, wakker en bewust is en dat je ermee in contact kunt treden.

Magie gebeurt op al die momenten dat je je niet langer afgescheiden voelt van de levende natuur. Je kunt vriendschap sluiten met de hond van de buren, maar ook met de esdoorn aan de overkant van de straat of de struikroos op de hoek. Je kunt oog hebben voor hoe deze per seizoen verandert, heeft geleden bij een storm en vragen of je een bloem of blad mee naar huis mag nemen.

Stel je open voor contact

Mijn gewaarwording van uitwisseling met niet-menselijke levensvormen begon met mineralen. Als beginnend heksje verzamelde ik stenen, ontlaadde ze in stromend water en met aarde, zette ze in het licht van volle maan en leerde uit boekjes welke kwaliteiten ze hadden. Maar pas toen ik de gewoonte ontwikkelde om elke avond voor het slapen gaan, in ontspannen staat en met mijn ogen gesloten, een kristal tegen me aan te houden, begon ik de uitwerking waar te nemen – en ik ben er nooit mee opgehouden.

Als ik mijn aandacht naar mijn hart breng en openstel voor contact, als ik als het ware ‘door mijn hart adem’, dan antwoordt de steen met een stroom van informatie en energie. Ik voel op welke plekken van mijn lichaam ze inwerkt, wat haar aard is, hoe ze me wil helpen. Want altijd willen stenen je ondersteunen, nooit geven ze niet thuis.

Zo kun je ermee experimenteren

Uitwisselen met vrienden in de natuur is een vaardigheid die vertrouwen en tijd kost en de bereidheid je verstand even uit te zetten. Als je ermee wilt experimenteren, begin dan eens met het voelen van een amethist, die een nadrukkelijke werking heeft. En maak er dan contact mee door er met je hart een beetje ‘in’ te gaan.

Vriendschappen met de natuur

Inmiddels onderhoud ik vriendschappen met planten, bloemen, struiken, kruiden en bomen in de buurt waar ik woon. Er staat een oude beuk in het Westerpark waar ik altijd even onder ga staan of tegenaan ga zitten. Dan sluit ik mijn ogen en voel de immense kracht, de levendige sap- en energiestroom, het evenwicht tussen wortels, stam en takken, de tijd van leven die in hem vervat zit.

De ene boom voelt anders aan dan de andere boom – maar als je eenmaal contact gemaakt hebt met een soort, gaat het bij een soortgenoot makkelijker, alsof er een spoor in je is achtergelaten. Soms neemt een boom mijn onrust weg en klaart mijn hoofd op, andere bomen brengen een stemming in me over en soms wellen er zelfs complete zinnen in me op. Op deze oude beuk kan ik altijd rekenen voor troostrijke kalmte, een ‘het komt allemaal wel goed, meisje’.

Alles wat groeit en wortelt, wat fladdert, zwemt, kruipt en zoemt, reikt naar je uit. Er is een vanzelfsprekende wederkerigheid te voelen, zodra je deze niet langer afwijst.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?
Wil je ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Zo kom je dichter bij je ware zelf, volgens Susan Smit.

Volgend artikel
4 natuurmomenten die je in contact brengen met moeder aarde
4 natuurmomenten die je in contact brengen met moeder aarde