Laat oude patronen los met Systemisch werk

Laat oude patronen los met Systemisch werk Laat oude patronen los met Systemisch werk Laat oude patronen los met Systemisch werk

Ben je benieuwd waar jouw overtuigingen en gedragspatronen vandaan komen? Neem dan je familie en jezelf eens onder de loep met Systemisch werk.

Als mens wordt je gevormd door alle ervaringen in het leven. Alle systemen waarin je opgroeit en leeft – zoals familie, werk en vriendenkring – hebben invloed op je gedragspatronen. Deze onbewuste patronen kunnen je een krachtiger mens maken, maar kunnen je ook beperken.

Jouw rol binnen de roedel

De relaties binnen je familie en jouw rol in het gezin hebben bijvoorbeeld ontzettend veel invloed, en dat is waar Systemisch werk helderheid kan geven.

Vanaf jonge leeftijd observeer je alle gedragingen in het gezin waarin je opgroeit. Je bent je als kind al bewust als wat er mis gaat of ontbreekt, en zal intuïtief proberen om deze leegtes op te vullen. Zo ontstaat vaak jouw positie in je familie. En dit heeft uitwerking op wie je bent in het hier en nu.

Heeft jouw familie vroeger geldproblemen gehad? Zag jij je moeder altijd ieder dubbeltje omdraaien? Dit zou te maken kunnen hebben met waarom je nu zo obsessief spaart en heel alert bent op iedere euro die je uitgeeft. Of was het in jouw gezin ingewikkeld om je emoties te bespreken en liefde te ontvangen? Dan kan dit voor uitdagingen zorgen in je liefdesleven omdat je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om grenzen aan te geven.

Maar ook de vereniging waar je deel van uitmaakt, het bedrijf waarvoor je werkt of een sociale groep waar je deel van bent, zijn systemen waar je deel van uitmaakt en die invloed hebben op die je bent als mens. Dit is waar Systemisch werk om gaat.

De basis

Bert Hellinger is samen met Virginia Satir de grondlegger van het Systemisch werk binnen families. Hellinger kwam met drie basisprincipes die binnen dit systeem van toepassing zijn:

  1. Binding – Iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  2. Volgorde – Alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
  3. Geven en nemen – Geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn

Door te onderzoeken welke positie jij hebt in de dynamische opstelling van een familie, bedrijf of team, kan iedereen meer gaan ontspannen. De positieve energie kan meer stromen en maakt ruimte voor veranderingen. Misschien kom je tot het inzicht dat deze oude emoties niet meer van ‘nu’ zijn en ontstaat er ruimte om deze emoties los te laten.

Meer weten over systemisch werk?

In ons nieuwe nummer ‘De rijkdom van verbinding’, vertelt Jawi Bakker over hoe hij hand in hand samenwerkt met de natuur door middel van het Levend Water Ritueel en Systemisch werk. Je kunt het nummer ook samen met een droomdagboek vinden in de winkel én in onze webshop.

Meer lezen?

  • Een compliment kun je zien als een cadeautje. Voelt het ongemakkelijk? Zo leer je ze in ontvangst nemen
  • Een prachtige column van Susan Smit over loslaten wat je dierbaar is
  • Mindful zelfcompassie: zo word je liever voor jezelf
Volgend artikel
Snel overprikkeld? Zo bescherm je jezelf tegen energielekken
Snel overprikkeld? Zo bescherm je jezelf tegen energielekken