Mindful zelfcompassie: zo word je liever voor jezelf

Mindful zelfcompassie: zo word je liever voor jezelf Mindful zelfcompassie: zo word je liever voor jezelf Mindful zelfcompassie: zo word je liever voor jezelf

De term ‘zelfcompassie’ zorgt bij veel mensen voor opgetrokken wenkbrauwen omdat het klinkt alsof je dan passief zielig gaat zitten doen en tot niets meer komt, of dat je zelfs egoïstisch wordt. Maar dit is juist niet waar zelfcompassie om draait.

Onderzoeker Kristin Neff en psychotherapeut Christopher Germer ontwikkelden samen een training rondom zelfcompassie. De methode die zij ontwikkelden, ‘Mindful zelfcompassie’, wil je helpen om jezelf te accepteren, om innerlijke kracht op te bouwen en te groeien.

Wat mindful zelfcompassie je brengt

Kristin: “We zijn veel vriendelijker voor andere mensen. Wanneer je telkens onaardig voor jezelf bent, haalt de innerlijke stem in je hoofd je voortdurend naar beneden. Zo ondermijn je je eigen vermogen om gelukkig te worden. Alle mensen hebben zelfcompassie nodig om hun eigen pijn het hoofd te bieden, of die pijn nu groter of kleiner is. Gelukkig kunnen we leren om meer compassie met onszelf te hebben.”

Ben je eigen beste vriend(in)

Zelfcompassie draait eigenlijk om jezelf dezelfde behandeling geven, die je ook aan een goede vriend of vriendin zou geven als hij of zij het moeilijk heeft. Als je vriendin een afwijzing heeft gekregen voor iets waar ze heel hard heeft gewerkt, kom je met positieve woorden om veranderingen in gang te zetten en voor rust en acceptatie te zorgen. ‘Je kan het gewoon!‘ ’De volgende keer lukt het je wel!’ ’Je hebt al zoveel bereikt!’ ’ Je hoeft niet alles te kunnen!’  Waarom ben je wel in staat om een arm om je beste vriendin heen te slaan, haar adviezen te geven en te zeggen dat alles goedkomt? En waarom doe je dat niet bij jezelf?

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor


Het mag soms niet lukken; dat is menselijk

Het is niet uniek, dat iets niet lukt. J.K. Rowling, werd opnieuw en opnieuw afgewezen bij uitgeverijen. Dat betekende niet dat haar verhalen slecht waren. Het is van belang dat je met zelfcompassie accepteert en respecteert dat je ‘ook maar een mens bent’. Het leven loopt niet altijd zoals we zelf graag zouden willen. We krijgen te maken met verlies, maken fouten, stellen te hoge eisen aan onszelf, gaan over onze eigen grenzen heen en we kwetsen soms onszelf en anderen. We moeten stilstaan bij de realiteit dat we deze emoties en ervaring met z’n allen delen. Als we stilstaan bij deze realiteit en openstaan en hartelijker worden richting onze ‘fouten’ en oneffenheden, creëren we ook zelfcompassie. Het vechten tegen deze fouten maakt geen ruimte, het loslaten wel. Als we onze hoge eisen richting onszelf bijstellen, worden we ook hartelijker tegen de mensen die op ons pad komen.

Meer lezen over zelfliefde?

Houd jij steeds meer van jezelf? Op deze leeftijd is je zelfvertrouwen op z’n top.

Volgend artikel
Hoe staat het met jouw zelfcompassie? Doe de test!
Hoe staat het met jouw zelfcompassie? Doe de test!