Terug naar overzicht

Zo pas je de elementen van zelfcompassie toe bij schaamte

Categorie
Tekst
Sanne Eva Dijkstra
Zo pas je de elementen van zelfcompassie toe bij schaamte

Volgens psycholoog Kristin Neff, die jarenlang onderzoek deed naar zelfcompassie en er meerdere boeken over schreef, bestaat zelfcompassie uit 3 elementen: mindfulness, gedeelde menselijkheid en liefdevolle vriendelijkheid.

Als je schaamte ervaart, kun je de elementen van zelfcompassie zo toepassen dat ruimte ontstaat voor openheid, liefde en groei. Zo doe je dat:

Stap 1

Erken de gevoelens of gedachten van schaamte. Merk op welke sensaties je voelt in je lichaam en spreek – op een vriendelijke, niet-oordelende manier – uit dat je schaamte ervaart.

Stap 2

Hoe alleen en anders je je nu misschien ook voelt, realiseer je dat iedereen deze gevoelens soms heeft. Schaamte is menselijk.

Stap 3

Behandel jezelf met vriendelijkheid. Leg je hand op je hart en herinner jezelf eraan dat je een goed mens bent en dat je het waard bent om liefde te ontvangen en ergens bij te horen.

Zelfcompassie geeft een dopamine-boost. Het doet dus het tegenovergestelde van schaamte, dat juist verlammend werkt. Zelfcompassie schakelt je motivatie en de lerende capaciteiten van je brein aan. Precies wat je nodig hebt voor positieve verandering en groei.

Meer weten over schaamte en zelfcompassie?

Meer Happinez?

Door anderen gelezen