Dit zijn de sleutels voor een bevrijd en gelukkig leven, volgens no-nonsense goeroe Sadhguru

Dit zijn de sleutels voor een bevrijd en gelukkig leven, volgens no-nonsense goeroe Sadhguru Dit zijn de sleutels voor een bevrijd en gelukkig leven, volgens no-nonsense goeroe Sadhguru Dit zijn de sleutels voor een bevrijd en gelukkig leven, volgens no-nonsense goeroe Sadhguru

Yogi en mysticus Sadhguru is uitgegroeid tot een wereldster met miljoenen volgers en views. Hij reist de hele wereld over om zijn wijsheid te delen. Inez van Oord sprak met Sadhguru over bevrijd en gelukkig leven na een seminar in Londen. 

Bewustwording

Hoe moet ik leven? Dat is een van de belangrijkste vragen van deze tijd. Zitten we onszelf in de weg?

“Absoluut. Als volwassenen verzinnen we continu problemen. De een heeft kinderen, maar ervaart alleen problemen en zorgen, de ander wil een partner en ervaart alleen gemis of eenzaamheid. Weer een ander is juist wel getrouwd enne…” (Hij begint te lachen.) “Problemen zijn er overal en altijd. De wereld loopt meestal niet zoals jij wilt. Ook al heb je veel macht, niemand heeft honderd procent controle over externe situaties. Dus concentreer je op datgene waarop je wél invloed hebt: jouw innerlijke wereld. Maak het leven niet moeilijker. De natuur heeft al genoeg restricties, die hoef jij niet te verzinnen. De zwaartekracht houdt je omlaag, dus je hoeft jezelf niet omlaag te praten. En een ander ook niet – geef niemand dat privilege. Dus wat staat ons geluk in de weg? Onze eigen mind, onze emoties en ons eigen lichaam. Die drie werken tegen je als je ze niet op orde hebt. Dus fix it!”

Een eerste stap naar bewustwording is volgens Sadhguru openheid creëren in je mind, in je denken, in je leven. Je doet dat met het uitspreken van een simpel zinnetje en dat is: Ik weet het niet. “Ja, exact, dat is een begin. Wat ik niet weet, weet ik niet, what ‘s the big deal about it? Onze intelligentie is op z’n best als je iets niet weet, want dan draaien je hersenen op volle toeren. Het is een soort onschuld waarmee het begint.”

De eerste stap naar vrijheid

Religie betekent in essentie een geloof in iets. Wat betekent geloof? Voor mij betekent ‘t dat je iets niet zeker weet. Alles wat je niet zeker weet, wordt een geloof. Of je nu wel in God gelooft of een atheïst bent, je gelooft in iets. Overtuigingen kaderen de mind af.  Het is zoveel zinniger om te zeggen: ik weet het niet, ik weet niet hoe de kosmos werkt, ik weet niet of er een hemel is… dat zorgt voor een open ruimte in jezelf. En het is precies die kleine ruimte tussen jou en jouw denken, die de verandering en bewustwording in gang kan gaan zetten. Focussen op de ruimte tussen jou en jouw denken, tussen jou en jouw lichaam, is de eerste stap naar vrijheid.”

Onze innerlijke hemel

Tijdens meditaties – die je ook op internet kunt vinden – herhaalt hij dat minutenlang. I am not the mind, I am not the body. Het is een begin om te begrijpen dat we de architect van ons innerlijke leven zijn.

Tijdens het seminar hoorde ik hem zeggen dat het voor het eerst is in onze menselijke geschiedenis dat mensen voor zichzelf gaan denken en geen orders aannemen van autoriteiten buiten henzelf. Is het een goede ontwikkeling dat sommige religies het steeds minder voor het zeggen hebben?

“Inmiddels zijn steeds meer mensen ervan overtuigd dat de hemel niet bestaat. Vraag maar om je heen; tachtig procent gelooft niet meer in een hemel of hel, terwijl hun ouders dat nog wel deden. Mensen gaan hun eigen hemelse leven creëren en dat is een mooie ontwikkeling. Maar wat je vooral ziet is dat mensen een soort short cut nemen om die ‘hemel’ te bereiken, omdat het tijd, aandacht, discipline en moeite kost om de ‘innerlijke hemel’ zelf te creëren. Velen gebruiken de verkeerde werkwijze en kiezen voor middelen van buitenaf. Middelen voor ons eten, voor onze gezondheid, voor onze ontspanning, medicijnen – en al die dingen bestaan vaak voor een groot deel uit chemicaliën. Chemicaliën en geluk horen bij elkaar. Ook dat is een totaal nieuwe ontwikkeling. We hebben altijd vooruitgang geboekt, maar nu maken we een stap terug, want die chemicaliën ruïneren onze levens. Fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel, aan alle kanten lopen we kreupel. Terwijl de grootste chemicaliënfabriek hier is.” (En hij wijst naar zichzelf.) “Een goede manager van je leven ben je niet instant, daar moet je tijd voor maken. Als je elke dag slechts 21 minuten ademhalings-, meditatie- en yogaoefeningen doet, verandert je leven. Er is discipline en toewijding nodig om de top van de Mount Everest te bereiken en dat geldt ook als je de top van bewustzijn wilt bereiken. Als je voortdurend aandacht geeft aan je smartphone, dan word je vanzelf de beste in voortdurend afgeleid zijn. De meeste mensen zijn daar erg goed in.”(En hij grinnikt weer.) “Het is zo simpel, begrijp wat je nodig hebt, en je gaat meer vreugde en vrijheid ervaren.”

De angst te lijf

Wij Nederlanders staan bekend als een progressief en open-minded volk, dat is tenminste ons imago. Maar soms lijkt het erop dat mensen meer en meer vasthouden aan hun eigen overtuigingen en zodoende andere meningen of ander gedrag veroordelen. Is dat een trend in de wereld?

“Angst is een van de redenen om je af te sluiten voor een ander, onzekerheid maakt je veroordelend. Dat vinden we terug in persoonlijke levens, maar ook in het groot in onze samenlevingen. Waar dreigingen zijn, daar nemen de angsten toe. Mensen trekken muren op om zichzelf te beschermen, zich veiliger te voelen. Dat krijgen we niet zomaar weg. Dit is een taak voor de volgende generatie. Daarom moeten wij onze kinderen een belangrijke les meegeven en dat is: religie is een persoonlijke aangelegenheid. Jij kunt geloven en aanbidden wie of wat je maar wilt, maar vertel mij niet wat ik moet doen. Zet religie niet op de nationale agenda, dat zorgt voor problemen. Als kinderen opgroeien met het belang van een identiteit, dus de nadruk leggen op ras, religie, nationaliteit, status, dan blijft de mind gesloten en is er geen openheid. Als we onze kinderen opvoeden met een milde vorm van identiteit en de nadruk leggen op het belang van het leven zelf – dus het leven op deze planeet in plaats van het belang benadrukken van je ras, geaardheid of je religie – dan komen we in een andere vorm van bewustzijn.”

Levenskracht

Identiteit is dan slechts iets om je aan vast te klampen?

“We moeten eerst de ware natuur van identiteit leren doorgronden. Identiteit is zogenaamd wie je bent, waar je bij hoort. Identiteit geeft de illusie van zekerheid. Het is mijn doel om het innerlijke leven belangrijker te maken dan mind en body. Onze mind is een belangrijke databibliotheek, je zou het een verzameling gedachten en herinneringen kunnen noemen en in die zin dus altijd gelimiteerd. Oud nieuws. Jij hebt weer iets anders verzameld dan ik, dus jouw mind lijkt niet op de mijne. Het is maar net wat je sinds je geboorte hebt verzameld aan data. Dan spreken we over ons intellect en dat is bij ieder mens anders. Maar ons totale systeem is veel groter dan dat, er is een grotere intelligentie, die ik het leven zelf noem. Life! Er bestaat niet zoiets als jouw leven en mijn leven. Onze minds zijn verschillend, dat is zeker, maar het leven, die ene intelligentie, is onze overeenkomst. Als we dat gaan ervaren, als we ons meer bewust gaan worden van die levenskracht, dan is discussie over het belang van een eigen identiteit niet meer nodig. De levenskracht is onze ware identiteit. En openheid is onze natuur. Overstijg je gelimiteerde denken en geef je over aan het leven, geniet elke dag van die levenskracht. Los erin op!”

Tekst: Inez van Oord

Meer Happinez?

Volgend artikel
Samskara’s: zo stap je uit je vaste patronen
Samskara’s: zo stap je uit je vaste patronen