Ga je door een moeilijke tijd? Dan kan dit troost bieden

Door Susan Smit
Ga je door een moeilijke tijd? Dan kan dit troost bieden Ga je door een moeilijke tijd? Dan kan dit troost bieden Ga je door een moeilijke tijd? Dan kan dit troost bieden

Tijdens moeilijke periodes in je leven moet het je zijn opgevallen hoe vaak er precies het juiste gebeurde om je te helpen.

Als je het even bijzonder lastig hebt, komen er altijd redders aan. Altijd. Een vriendelijk woord van een onbekende, een toevallige warme ontmoeting in de supermarkt, een verloren oorbel die je terugvindt, een boek dat openvalt op een pagina met precies dat wat je nodig hebt om te lezen. Het leven doet dat.

Alice in Wonderland

Het leven is onwaarschijnlijk en onvermoeibaar gul. Elke keer als je dat beseft, groeit je vertrouwen in het mysterieuze mechanisme waarbij alles erop gericht is om jou te doen groeien, inzichten te geven en krachtiger te maken. En soms om gewoon met je te spelen. Als je ervoor open staat, kun je eens vragen (aan wie of wat weet ik ook niet, dus ik noem het meestal gewoon ‘boven’) om tekens. Soms is het gewoon fijn om op een grijze dag als een soort Alice in Wonderland rond te lopen.

Hert

Tijdens het loskomen van een destructieve relatie, een jaar of vijftien geleden, vroeg ik om steun van boven en zag daar als symbool een hert bij. Die hele periode botste ik op het ene hert na het andere. Drie voorbeelden: ik moest de man in kwestie nog eens in een koffietent ontmoeten en achter het raam stond een bestelbusje met een hert erop. Toen ik een tijdje later opgelucht naar boven keek en de hemel dankte dat de hele zaak juridisch afgewikkeld was, zag ik twee beelden van herten op de gevel van een grachtenpand staan. En toen ik de tuin van een vriend in liep, stond ik oog in oog met een echt hert uit het naburige bos. Hij woonde er al tien jaar, en dat was nog nooit gebeurd.

Kleine wonderen

Het leven staat voortdurend klaar om je te helpen. Bij tegenslag of tegenwind lijkt dat even niet zo, maar dat is maar uiterlijke schijn. Het leven leidt je weg van doodlopend spoor. Soms is het zelfs nodig om alles tot stilstand te brengen, zodat je gaat voelen en nadenken. Maar altijd, juist in je diepste diepte, zijn er kleine wonderen om je troost en vertrouwen te geven. Je moet ze alleen wel willen zien.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
De kunst van het niksen (het is moeilijker én heilzamer dan je denkt)
De kunst van het niksen (het is moeilijker én heilzamer dan je denkt)