Terug naar overzicht

Waarom keuzes maken soms té moeilijk is (het ligt niet aan jou, maar aan je brein)

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Waarom keuzes maken soms té moeilijk is (het ligt niet aan jou, maar aan je brein)

Honderden opties voor je maaltijd vanavond, twintig films waar je dit weekend naartoe kunt en ontelbare potentiële liefdes in je dating-app. Ben jij ook regelmatig besluiteloos? Onderzoek wijst uit dat keuzes maken niet voor niets zo lastig is.

Want wat blijkt: voor die besluiteloosheid is (vaak) een biologische verklaring. De twee plekken in je brein die zich bezighouden met keuzes maken, raken in de war als er veel opties zijn. En ze kunnen hooguit 15 keuzes tegelijk aan. Daarna functioneren de hersenen niet goed meer.

In de war

Te veel keus, daar kan een mens dus eigenlijk weinig mee. Hartstikke fijn, al die soorten koekjes in de supermarkt, maar we raken er alleen maar van in de war. ‘Onze ogen zijn groter dan onze maag,’ zegt gedragseconoom Colin Camerer, een van de onderzoekers. Want wij mensen denken dat we graag véél opties willen, en zijn ons niet helemaal bewust van de besluiteloosheid die daaruit voortkomt -en de frustratie die dat oplevert.

Grote keuzes

Je kunt natuurlijk oneindig blijven dubben voor het schap met koekjes, of gewoon in het wilde weg een pak biscuitjes of kokoskoekjes nemen. Maakt niet zoveel uit, in het ergste geval zijn ze niet zo lekker. Maar moet je grote keuzes maken, dan kun je jezelf beter beperken tot een paar opties. Iene-miene-mutte is bij de keuze van een nieuwe baan of partner nu eenmaal een wat minder handige tactiek.

Kun je wel wat meer hulp gebruiken bij het maken van keuzes? Deze vijf tips maken het je makkelijker. En gaat het om keuzes van je hart, dan helpt googelen niet

Door anderen gelezen