Heb je de film Free Solo gezien? Die film is het verhaal van klimmer Alex Honnold. Hij heeft een droom: in zijn eentje de 1 kilometer (!) hoge rotswand El Capitan beklimmen. Zonder hulpmiddelen: geen touw, geen zekeringen.
De meeste mensen denken wel tien keer na voor ze zo’n levensgevaarlijk plan opvatten – één misstap en het is voorbij. Maar juist het gevaar trekt Alex naar El Capitan. Hij wil zijn angst overwinnen, boven zichzelf uitstijgen.
Niet voor niets is er een film over Alex gemaakt. Elke dag overwinnen mensen hun angsten, maar zo groot en tot de verbeelding sprekend als Alex. We bewonderen mensen die zoveel moed tonen. Waarom eigenlijk?
Een wereld buiten je comfort zone
Als je wilt kun je een redelijk risicoloos leven leiden. Tuurlijk, er kan altijd iets misgaan – er komt een auto keihard de hoek om suizen terwijl jij net oversteekt, je kukelt van een keukentrapje, of een irritatie tussen jou en je beste vriend ontaardt in een dikke ruzie – maar heel veel ‘ongeluk’ kun je (proberen te) vermijden. Mensen als Alex kiezen voor een totaal andere aanpak, die zoeken het risico juist op. Ze laten zien dat er een hele wereld bestaat buiten je comfort zone. Een wereld van avontuur. (Als je nieuwsgierig bent naar die wereld, maar niet goed weet hoe je uit je comfort zone stapt: volg deze vijf tips.)
Ze hebben een doel
Die wereld betreden ze niet zomaar, maar omdat ze een doel voor ogen hebben. Ze willen iets bereiken. Dat hoeft helemaal niet op het sportieve of atletische vlak, en het hoeft ook niet met ware doodsverachting – maar mensen die moed tonen, zijn bereid om ongemak en risico’s te trotseren als dat hen dichter bij dat doel brengt. In de podcast The Braveheart Club spreekt Roanne van Voorst Nederlanders die moed durven tonen. Of het nu gaat om snowboardkampioen Bibian Mentel die, nadat haar been geamputeerd moest worden vanwege een tumor, doorging als paralympisch snowboarder. Of om Adil Izemrane, die zijn bedrijf stopzette en verhuisde naar Lesbos om vluchtelingen te helpen. Allemaal hebben ze een doel, en verslaan ze angsten en conventies om dat doel te bereiken.
Ze durven alleen te staan
Vaak is de rots die moedige mensen beklimmen niet eens een fysieke. Om te doen wat jij belangrijk vindt, moet je figuurlijke weerstand overwinnen. Wat andere mensen ervan vinden – ‘veel te gevaarlijk’, ‘gewoon stom’, ‘raar’ of misschien ‘arrogant’- moet je van je schouders laten glijden. Klinkt een stuk makkelijker dan zo’n klim, maar als je er goed over nadenkt is het misschien wel enger. Want hoe houd je vol als de mensen in je omgeving je voor gek verklaren,
Roanne van Voorst op het Happinez Festival
De maker van moedige-mensen-podcast The Braveheart Club is schrijver, TEDx-spreker en ‘antropoloog van de toekomst’ Roanne van Voorst. Zij deed niet alleen onderzoek naar angst, maar ook naar de samenleving van de toekomst. Hoe duurzaam gaat die eruitzien? Haar conclusie: de maatschappij wordt zachter, vrouwelijker en intuïtiever. In haar lezing op het Happinez Festival schetst ze onze toekomst. Wat eten we over vijf of tien jaar? Wat voor werk doen we? Hoe hebben we lief? En hoe kijken we terug op de huidige tijd?