4 tips voor meer levenslust

4 tips voor meer levenslust 4 tips voor meer levenslust 4 tips voor meer levenslust

Binnen religies wordt scheppingskracht en levenskracht ook uitgelegd als energie. Als een universele energie, waar je contact mee kunt maken, waaraan je je op kunt laden of die je in elk geval kan voeden.

Vaak wordt het net weer anders uitgelegd – alsof er weliswaar één energie is, maar dat je een wereldstekker nodig hebt om er toegang toe te krijgen. Met deze 4 tips kun je intunen op deze universele levensbron.

Doe dingen samen

Je krijgt positieve energie door uitdagingen aan te gaan, mooie boeken te lezen en de natuur in te trekken. Maar vooral door dingen samen met anderen te doen. We kunnen onszelf draadloos opladen aan elkaar – door gedachten uit te wisselen met gelijkgestemden, verliefd te worden, te lachen of samen te zingen. Door op te gaan in een groter geheel en de energie te voelen van de groep waar we bij willen horen.

Wakker je waakvlam aan

In het hindoeïsme is prana de universele levenskracht die al voor je geboorte je lichaam binnendringt en als een soort waakvlam blijft branden, zolang je leeft.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Door diepe meditatie, controle van je adem en geest, en je te concentreren op het punt midden tussen je wenkbrauwen, waar je (in deze staat) een licht gaat zien dat steeds feller wordt, tot het je helemaal omringt – dán kun je contact maken met de universele prana. Ook kun je je prana voeden met je ademhaling. Wanneer je je neerslachtig en futloos voelt, is de eerste stap dan ook om extra goed op je ademhaling te letten. Rustig, diep ademhalen en mediteren kan helpen.

Masseer je levenskracht los 

De qi of chi uit het Boeddhisme is de levenskracht. Het gaat niet alleen over lichamelijke -, maar ook over spirituele energie. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde wordt het idee van qi gebruikt bij drukpuntmassage en acupunctuur. Het idee is dat die blokkades van energie opheffen en zo de gezondheid bevorderen. Maar het meest inzichtelijk en toegankelijk is qi krijgskunsten, zoals qigong. Houdingen uit qigong en tai chi zijn erop gericht om die energie vrij door je lichaam te laten stromen, waardoor je lichamelijk én geestelijk krachtiger wordt en meer energie krijgt.

Doe de opgerolde slang

Binnen het gedachtegoed van de kundalini-yoga heeft een mens bijvoorbeeld niet één lichaam, maar meerdere en ons spirituele lichaam staat in verbinding met de subtiele energie van onder meer de maan en de planeten. Het basisidee van de kundalini-yoga is dat in ons energie-lichaam de belangrijkste bron zich opgerold bevindt in de buurt van het stuitje. Kundalini-yoga is gericht op het openen van de kundalinipunten (vergelijkbaar met chakra’s), waardoor energie zich ontrolt en door je lichaam gaat stromen. Dat vergroot je bewustzijn en geeft je nieuwe energie.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over het krijgen van een energieboost?

Verhoog je energie met deze 6 tips.

Volgend artikel
Verhoog je energie met deze 6 tips
Verhoog je energie met deze 6 tips