Terug naar overzicht

Dit zijn de zestien goede gewoonten van gelukkige mensen

Categorie
Dit zijn de zestien goede gewoonten van gelukkige mensen

We verlangen allemaal naar geluk, zoeken het overal. Vaak kunnen we het niet vinden – of maar voor even, en dan lijkt het ons weer te ontglippen. Toch is het binnen handbereik, want gelukkig zijn blijken we te kunnen leren.

Het is niet makkelijk, sterker nog: het is hard werken. Maar wanneer je deze gewoontes eenmaal onder de knie hebt, dan zien je dagen er heel anders uit.

Zo maak je van geluk een gewoonte

1. Breng veel tijd door met de mensen om wie je werkelijk geeft.

2. Probeer contact met negatief ingestelde mensen zoveel mogelijk te vermijden.

3. Schrijf eens een brief aan iemand die je oprecht dankbaar bent.

4. Probeer zo vaak mogelijk iets nieuws of anders te doen. Door af te wijken van routine – neem af en toe een nieuwe route naar je werk – kunnen wij makkelijker met een frisse blik kijken.

5. Kijk eens een week geen televisie, ga een avond dansen of naar mooie muziek luisteren.

6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, omdat regelmatig sporten gelukkig maakt.

7. Leer te vergeven. Het vasthouden van wrok beschadigt jezelf veel meer dan degene tegen wie de wrok is gericht.

8. Houd een tijdje een dankbaarheidsdagboek bij, noteer dagelijks vijf dingen waar je dankbaar voor bent. Deze oefening helpt het positieve te waarderen in plaats van het vanzelfsprekend te vinden.

9. Zorg voor regelmatige ontspanning door bijvoorbeeld meditatie of een massage.

10. Probeer het positieve van vervelende situaties in te zien en te denken dat het erger had kunnen zijn.

11. Zie tegenslag als tijdelijk en leer van dingen die niet goed gaan.

12. Stel doelen op – of dit nu het grootbrengen van je kinderen is of het opbouwen van een bedrijf – en streef ze na. Mensen die zich inspannen voor iets dat voor hen van wezenlijk belang is, zijn duidelijk gelukkiger dan mensen zonder aspiraties.

13. Verricht goede daden, vriendelijk en hulpvaardig zijn hebben een positief effect op je welbevinden én dat van de ander.

14. Ga bij negatieve gedachten de discussie met jezelf aan. Hoe reëel is het dat…? Maar sta ook weer niet te lang stil bij je problemen.

15. Vergelijk jezelf niet continu met anderen; er is altijd wel iemand te vinden die ons overtreft, hoe mooi, rijk of succesvol we ook zijn.

16. Fake it ‘til you make it; wie doet alsof hij gelukkig is, wordt daadwerkelijk gelukkiger. Forceer een lach en kijk wat er gebeurt.

Meer lezen over geluk

Geluk is een ongrijpbaar iets. We jagen het allemaal na, maar het betekent voor iedereen iets anders. Vind met deze test uit wat geluk voor jóu betekent.

Door anderen gelezen