Zo leg je de lat wat lager

Zo leg je de lat wat lager Zo leg je de lat wat lager Zo leg je de lat wat lager

Na een paar weken thuis begint het een beetje te wennen. Oude routines maken plaats voor nieuwe, een bericht van de minister-president biedt wat perspectief. Maar als je iemand hoort zeggen dat het hem of haar hartstikke goed bevalt zo, begint er toch iets te knagen. Want jij worstelt. Je wilt elke dag meer dan er lukt. Waarom ben je niet de partner, werknemer, moeder of vriendin die je zou willen zijn? 

Misschien is het antwoord: omdat je de lat erg hoog legt. Er is in de afgelopen weken voor iedereen veel veranderd, en er zijn maar weinig mensen die hun leven precies zo kunnen leven als ze voorheen deden. Probeer je dat uit alle macht toch te doen, dan loop je vroeg of laat tegen een muur aan. De truc: wat minder hoge eisen aan jezelf stellen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vandaar deze praktische tips.

1 Vergelijk niet met een ander

Ja maar, die ene moeder zegt het heerlijk te vinden met de kinderen thuis. Ja maar, die influencer op Instagram is nu alleen maar méér aan het trainen. Ja maar, een goede vriendin leest nu elke dag een boek, en jij haalt er nog niet eens een per máánd. Iedereen vergelijkt zichzelf met anderen, terwijl het je bar weinig oplevert. Bovendien baseer je jouw vergelijking (diegene doet het echt beter) vaak op een eendimensionaal beeld van de ander – je weet niet waar hij of zij mee worstelt. Met andere woorden: you do you.

2 Spreek uit waar je bang voor bent

Waarom streef je zo hard naar beter, sneller, meer? Misschien ben je ergens bang voor. Dat je partner jou zat wordt, dat je werkgever je aan de kant zet. Spreek uit dat je heel hard je best doet, omdat je die vrees hebt. Dat geeft niet alleen lucht, het maakt ’t ook mogelijk om samen een plan te maken. En het kan werken als een goeie reality check: vaak zal de ander je uitleggen dat je angst niet reëel is.

3 Wees alert op de ‘juffentoon’

Spreek je jezelf regelmatig toe in termen van ‘moeten’ en ‘kom op’, oefen dan eens met andere bewoordingen. ‘Ik ga vandaag proberen…’ klinkt al veel vriendelijker. Het geeft je wat ademruimte, en je legt jezelf niks op, maar spreekt een intentie uit. Dat is een stuk motiverender. En proberen betekent dat je je best doet, maar dat het ook wel eens niet lukt. Dat hoort erbij.

4 Wees mild voor jezelf én anderen

Merk je dat je vaak verontwaardigd bent over het gedrag van anderen? Misschien heeft dat ook iets met die hoge lat te maken. Je hebt hoge verwachtingen van jezelf én dus van anderen. Het een veranderen, kan het ander ook veranderen. Probeer te bedenken dat die ander óók z’n best doet en zoekende is, ook al is dat misschien op een ander vlak dan jij.

5 Repareren mag

Soms lukt iets even niet Dan lever je iets in wat net niet goed genoeg is, of schiet je uit je slof tegen je partner. Shit happens. Dan doe je het in de tweede versie wél goed, of maak je het goed en bied je je oprechte excuses aan.

Meer Happinez?

Drie redenen om perfectionisme los te laten

Weg met perfectionisme: ‘pick three’ en haal uit je dag wat erin zit 

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Zo schrijf je een condoleancebrief
Zo schrijf je een condoleancebrief