Zo omarm je de generaties die je voorgingen

Door Susan Smit
Zo omarm je de generaties die je voorgingen Zo omarm je de generaties die je voorgingen Zo omarm je de generaties die je voorgingen

Je weet waarschijnlijk wie je ouders zijn. Je grootouders heb je misschien gekend of je kent hen uit verhalen. Maar weet je details over hún ouders? En je voorouders daarvóór? Hoogstwaarschijnlijk niet. Eigenlijk is het vreemd en armoedig hoe weinig we weten van de mensen uit wie we voortkomen. Alle oude religies op de wereld eerden hun voorouders en hielden hen met verhalen in leven, maar nu zijn we ons nog maar vagelijk bewust van hun bestaan.

En dat terwijl we, overdrachtelijk gesproken, op hun schouders staan en veel van hen in ons dragen: dingen die ons kunnen bekrachtigen, maar die ons ook kunnen belemmeren. Bepaalde gedragspatronen zijn van generatie op generatie overgegeven. Lichamelijke krachtpunten en zwakten zijn genetisch doorgegeven. En er is een mysterieus soort ‘familiekarma’ of ‘familiebewustzijn’ dat we op een onbewust niveau met ons meedragen.

Onverwerkte ‘familiepijn’

Als je ergens last van hebt, maar je weet niet waarom, kan het zijn dat je gebukt gaat onder overgeërfd trauma, dat ‘transgenerationeel trauma’ wordt genoemd. Dit is onverwerkte pijn van families die steeds wordt doorgegeven op genetisch en energetisch niveau. In een wetenschappelijke studie in 2013 is de biologische overdraagbaarheid van trauma bewezen: er blijken biologische ‘markers’ in chromosomen te bestaan die depressies, angsten en nachtmerries veroorzaken.

Een innerlijke verwantschap

Zelf onderzocht ik rond mijn vijfendertigste de familielijn van mijn moeder voor een roman die ik schreef over mijn overgrootmoeder Adriana. Adriana wilde graag schrijven, was romantisch aangelegd (maar maakte niet altijd de verstandigste keuzes in de liefde) en hield van de zee, net als ik. Het was of ik er een levend familielid had gekregen, eentje met wie ik een innerlijke verwantschap voelde, en ik voelde me er steviger door. Er stonden vrouwen achter me – mijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder en daarachter nog meer – die me steunden en aanmoedigden om stappen te nemen die zij in hun tijd nog niet konden nemen. En om processen te voltooien die nog onafgerond waren gebleven.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Eer je voorouders

Je kunt een band met je voorouders opbouwen door je oudste familieleden naar details over hen te vragen. Je kunt kaarsjes voor hen branden rond Allerzielen (of Samhain zoals deze dag vroeger heette), op hun sterf- of geboortedag of jouw eigen geboortedag. Je kunt foto’s (als deze er zijn) in een lijstje doen, een symbool of geërfd object in huis neerzetten. Je kunt in meditatie contact proberen te leggen en kijken wie er ‘naar voren komt’. Je kunt een medium bezoeken, een Familieopstelling doen of ander voorouderwerk aangaan om trauma’s in de familielijn te onderzoeken en een plek te geven.

Je bent verbonden, je maakt deel uit van een web van familieleden, hier en in de spirituele wereld. Maak ruimte voor hen, geef aandacht. Eer hen door hen op familiedagen ter sprake te brengen of deze zegen uit te spreken: ‘Ik, (naam), dank jou, (naam), voor hoe je me bent voorgegaan op de weg die nu op mijn beurt bewandel.’

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Susan Smit over vrouwelijke buikkracht.

Volgend artikel
Zeven lessen in liefde van Susan Smit
Zeven lessen in liefde van Susan Smit