Zit je in een moeilijke relatie? Dan is deze brief voor jou

Door Susan Smit
Zit je in een moeilijke relatie? Dan is deze brief voor jou Zit je in een moeilijke relatie? Dan is deze brief voor jou Zit je in een moeilijke relatie? Dan is deze brief voor jou

Als je deze brief wilt lezen, onderken je dat je een moeilijke relatie hebt die niet helemaal gelijkwaardig en gezond is. Misschien erken je het nog maar een klein beetje en voel je vooral nog hoop en liefde of misschien sta je op het punt je koffers te pakken en zoek je naar een laatste duwtje.

Misschien zit je vast in een moeilijke relatie met iemand die buitensporig jaloers is, die ondanks beloften overspel pleegt, narcistisch is, je eigenwaarde aantast door je neer te halen (gaslighting), niet echt voor je wil kiezen, steeds terugvalt in een verslaving, macht over je uitoefent of je zelfs mishandelt. Misschien is er iets anders aan de hand waardoor de relatie niet evenwichtig is en je uitholt. Hoeveel je ook van hem of haar houdt, hoe je ook begrijpt waar het schadelijke gedrag vandaan komt en compassie voelt en hoeveel mooie beloften en excuses er ook worden gedaan, je bent ‘caught in a bad romance’, zoals lady Gaga zingt.

Je moet het samen doen

Een relatie onderhouden en gezond houden is een kunst. Het vereist tijd, aandacht en liefde, maar niet alleen van jou. Je moet het samen doen. Jij bent niet verantwoordelijk voor andermans helft van de relatie, alleen voor je eigen helft. Je kunt je partner troosten, inzichten bieden en zo nodig tegengas geven, maar uiteindelijk is de ander de enige persoon die zijn eigen rommel op kan ruimen. Jij mag je bezighouden met je eigen rommel, zodat het de relatie niet ‘bevuilt’.

In een gezonde relatie kan een van beiden door een emotionele crisis heen gaan en biedt de ander troost en hulp, maar blijft toch krachtig recht overeind staan. Het is niet de bedoeling dat je er samen aan onderdoor gaat. Je kunt als liefdespartners emotioneel volkomen verstrengeld zijn en de gevoelens van de ander in je opnemen. Zo erg zelfs, dat je denkt dat je niet gelukkig en blij mag zijn als de ander lijdt. Maar daarmee verlicht je de last niet; je verdubbelt de last. En trouwens: in een gezonde, evenwichtige relatie zouden de rollen ook eens kunnen omdraaien en is de ander er voor jou.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Bewandel je eigen pad

Iemand willen redden is prachtig en de liefde kan zeker iemand optillen en andere perspectieven laten zien. Maar luister goed, lieve jij. Vrouwen zijn geen rehabilitatiecentra voor beschadigde mannen, en andersom ook niet. Al je energie, liefde en aandacht steken in de ander, en de ander wegtrekken van het pad dat hij of zij verkiest te lopen, is pure verspilling. Die energie kun je beter steken in het bewandelen van je eigen pad.

Het gevoel hebben dat de ander, hoe oneerlijk diegene jou ook behandelt, jou nodig heeft, kan prettig zijn. Het geeft je een doel, nut en vervulling. Toch kunnen juist jouw inspanningen het probleem van de ander in stand houden. Je bent, zoals dat in de verslavingszorg heet, de ‘enabler’. Zolang jij je er druk om maakt en de gevolgen oplost of incasseert, hoeft de ander er niet echt mee aan de slag (en hoef jij niet met je eigen sores aan de slag, maar dat is een andere brief). Jouw dienstbaarheid dient de oplossing niet.

Waardering voor wie je bent

Misschien maakt een enorme seksuele aantrekkingskracht tussen jullie veel goed – dat is vaak zo in turbulente relaties. Maar overweeg eens dit: het jou nodig hebben betekent niet dat iemand je op waarde schat. Het jou begeren betekent niet dat iemand ziet wie je bent en wat jouw behoeften zijn. Ga eens na of je binnen de relatie kunt zijn wie je bent en wordt bemind om wie je bent. Alleen maar dat. Meer vraag ik niet. Zodra je het antwoord hebt, weet je wat je te doen staat.

Met liefde en waardering voor wie je bent en hoe je met deze situatie omgaat,

Susan Smit

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over liefde en relaties?

33 vragen om je relatie onder de loep te nemen.

Volgend artikel
Als het leven je te veel is: deze brief is voor jou
Als het leven je te veel is: deze brief is voor jou