In een scheiding? Dit is hoe je dat spiritueel aanpakt

In een scheiding? Dit is hoe je dat spiritueel aanpakt In een scheiding? Dit is hoe je dat spiritueel aanpakt In een scheiding? Dit is hoe je dat spiritueel aanpakt

Terwijl een huwelijk feestelijk wordt gevierd en met rituelen omlijst, wordt een scheiding vaak afgedaan met een pennenstreek. En toch is dit ook een mijlpaal, die minstens zo veel aandacht verdient. Pas als je je huwelijk goed afsluit, ontstaat weer ruimte voor groei.

‘Verantwoordelijkheid nemen’ is een van de sleutelbegrippen in het boek Spiritual Divorce van de Amerikaanse coach en auteur Debbie Ford. Zij beschrijft daarin hoe verwoestend een scheiding is; hoe de ex-partners eenzaam, hopeloos en woedend kunnen achterblijven. Maar op die brokstukken kan iets nieuws gebouwd worden. Daarvoor is wel een pijnlijk proces nodig, schrijft Ford. Een proces van diepgaand en eerlijk zelfonderzoek.

Scheiden als wake up call

Wat was er mis gegaan, vroeg Ford zich na haar eigen scheiding gedurende vele slapeloze nachten af. Wat had zij fout gedaan? Hoe had ze zo blind kunnen zijn? In innerlijke dialogen jammerde ze eindeloos: het leven is vreselijk, ik kan niemand vertrouwen, ik laat nooit meer iemand zo dichtbij komen.

Totdat ze haar scheiding ging zien als een spiritual wake up call. Een – weliswaar pijnlijke – kans om naar zichzelf, en naar haar eigen aandeel in het mislukte huwelijk te kijken. ‘Wie deze wake up call negeert, zal zijn fouten herhalen’, waarschuwt Ford.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

In haar boek ‘Spiritual Divorce’ beschrijft Debbie Ford de zeven ‘wetten’ van een spirituele scheiding:

1. Acceptatie

Alles gebeurt met een reden, is de overtuiging van Ford. Alles is zoals het moet zijn. Dit, en dus ook de pijnlijke scheiding, leren accepteren, is haar eerste en belangrijkste ‘wet’.

2. Overgave

Pas als we ons niet langer verzetten tegen wat zich voordoet, en ons overgeven aan de situatie, kunnen dingen gaan veranderen. Verzet is het grootste obstakel naar ‘heling’.

3. Nederigheid

Door nederig te zijn in de acceptatie en overgave aan wat er gebeurt in je leven, door ego en trots uit te schakelen, kunnen we wijzer worden.

4. Verantwoordelijkheid

We moeten kijken naar ons eigen aandeel in de scheiding. Er zijn altijd twee mensen nodig voor het creëren van dat drama. Voor ons aandeel moeten we verantwoordelijkheid (durven) nemen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Tijdelijk 10,- korting met code TANTRA10

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

5. Keuze

Als we verantwoordelijkheid hebben genomen, hebben we ook een keuze gekregen. We kunnen nieuwe interpretaties van de gebeurtenis kiezen die ons sterker, in plaats van zwakker maken.

6. Vergeving

We moeten compassie en vergeving ontwikkelen voor onszelf; daarna zullen we ook onze ex-partner kunnen vergeven.

7. Creatie

Vergeving leidt tot vrijheid. We kunnen daardoor loskomen van het verleden en zelf een nieuwe toekomst creëren.

Tekst: Eveline Brandt

Wil je meer lezen over relaties?

Dit zijn de vijf sleutels tot een goede relatie.

Volgend artikel
Waarom je wilt stoppen met je gelijk halen (en wat het doet met je relatie)
Waarom je wilt stoppen met je gelijk halen (en wat het doet met je relatie)