Kom je net uit een serieuze relatie? Zo vind je jezelf weer terug

Door Susan Smit
Kom je net uit een serieuze relatie? Zo vind je jezelf weer terug Kom je net uit een serieuze relatie? Zo vind je jezelf weer terug Kom je net uit een serieuze relatie? Zo vind je jezelf weer terug

Relatie uit? Je bent niets kwijt, kan Susan Smit je uit ervaring vertellen. Integendeel: je gaat juist weer van alles terugvinden.

Misschien heb je het ook eens meegemaakt, dat iemand een serieuze relatie met jou opbreekt. Net als ik. En misschien zie je, net als ik, achteraf hoe die persoon stapje voor stapje afstand van je nam. Waarschijnlijk wilde je het toen niet voelen en stopte je het weg, maar je hebt alles geregistreerd. Elke afgemeten omhelzing. Elk lauw onthaal. Elk plichtmatige ‘ik ook van jou’. Elke afdwalende blik. Elke routineuze kus. Elk mat afscheid. Elke zielloze vrijpartij. Alles.

Je voelt namelijk elke onevenwichtigheid in je relatie aan, je bent niet gek. Zeker als een hart dat zo belangrijk voor je is steeds vaker voor jou gesloten blijft, merk je dat op. Het voelt alsof je opgetogen voor zijn of haar deur staat om een pakketje af te leveren, maar de brievenbus is dichtgetimmerd. Daar sta je dan met je pakketje te drentelen en uiteindelijk keer je terug naar huis. Morgen maar opnieuw proberen.

Jij bent steeds harder gaan werken voor steeds minder liefde. Alleen: hoe meer jij gaat behagen en op je tenen gaat lopen, hoe minder leuk en begeerlijk je bent. En andersom (hoe oneerlijk werkt de economie van de liefde!) zal de ander die zich steeds meer terugtrekt in jouw ogen steeds begeerlijker worden. Hij of zij geeft zich niet helemaal en liefde waarvoor je moet vechten wordt in jouw ogen steeds belangwekkender.

Je gooit je eigenwaarde erin

Je kunt zó gek van liefde zijn, zo bang zijn om je geliefde te verliezen, dat je niet eens meer door hebt wat je allemaal in het vuur van de relatie gooit om het maar langer te laten branden. Je gooit je eigenwaarde erin, je lekker zittende spijkerbroek die hij of zij niet mooi vindt, je werkelijke mening over dat laatste werkproject van de ander, je hoge hakken om niet boven hem uit te torenen of je scheermesjes omdat zij van baarden houdt, je kwetsbaarheid, je ochtendhumeur, je uitbundigheid die als hysterisch wordt ervaren. Totdat je overblijft met een zielig hoopje as.

En daar zit je dan, nadat het dan toch uit is gegaan. In je eentje, turend naar alles wat verloren is gegaan. Dat moet ook, voor zo lang als jij dat nodig vindt. Maar bedenk wel dat jij zélf er nog steeds bent. Jij! En bedenk dat al die dingen, van je uitgesproken mening tot je uitbundigheid of juist je verlegenheid, niet in dat hoopje as liggen maar nog steeds in jou verborgen zitten en niets liever willen dan weer tevoorschijn komen.

Je bent niets kwijt, kan ik je uit ervaring vertellen. Integendeel: je gaat juist weer van alles terugvinden.


Susan Smit
Over auteur

Susan Smit

Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over liefde?

Liefde is: de mooiste versie van jezelf zijn.

Volgend artikel
Een stoomcursus gedachtenkracht van Susan Smit
Een stoomcursus gedachtenkracht van Susan Smit