Vijf rituelen voor een feestelijk samenzijn

Fotografie Door Dorien Vrieling, fotografie Tjitske van Leeuwen
Vijf rituelen voor een feestelijk samenzijn Vijf rituelen voor een feestelijk samenzijn Vijf rituelen voor een feestelijk samenzijn

December is de tijd om elkaar te ontmoeten, bij uitstek aan tafel. Het is een tijd om te genieten van samen zijn, maar ook om even terug te kijken. Wat deel je met elkaar, waar ben je dankbaar voor? Deze vijf rituelen dragen bij aan een bijzonder samenzijn.

Sta even stil

Je hoeft helemaal niet religieus te zijn om aandacht te willen schenken aan een feestelijke, gezamenlijke maaltijd. Neem de tijd om stil te staan bij het feit dat je bij elkaar bent, en bij de zorg waarmee het eten is bereid. Door even elkaars handen vast te houden en stil te zijn, maak je verbinding met elkaar. Je kunt ook een tekst uitspreken voordat je elkaar smakelijk eten wenst, bijvoorbeeld:

Aarde droeg het in haar schoot
Zonlicht bracht het rijp en groot
Zon en aarde die ons dit schenken
Dankbaar willen we aan u denken.
Ook de mensen niet vergeten
die het bereiden tot ons eten.

Tover een traditie op tafel

Welke gewoonten uit de feestdagen van je jeugd zijn je bijgebleven? Grote kans dat ze iets met eten te maken hadden. Een speciale soep die je altijd at met kerst, koekjes waarmee jullie het jaar uitluidden, maar ook: een bijzonder kerstservies. Zulke tradities kun je zelf creëren. Kies een gerecht uit dat je een warm gevoel geeft, en je met plezier volgend jaar weer op tafel zet. Haal bij de kringloop voor ieder een speciaal, eigen bordje, dek de tafel op een mooi geborduurd kleed. Zo creëer je dierbare herinneringen.

Shine a light

Mooie traditie: een kaarsje aansteken en je gedachten even laten gaan over de mensen die je liefhebt. Al duizenden jaren overdenken we bij het schijnsel van een vlam, herinneren we en doen we wensen. Voor degenen die niet meer bij ons zijn, maar ook voor die broer, vriendin of tante die wel wat extra kracht kan gebruiken.

Draag iets moois voor

Het kan best spannend zijn, maar juist de kwetsbaarheid maakt het bijzonder: draag eens een gedicht voor dat betekenis voor je heeft. Je zet zo de toon voor de rest van het samenzijn: een sfeer waarin ruimte is voor ieders inbreng.

Deel je dankbaarheid

Waar prijs je jezelf gelukkig mee, en waar zijn je tafelgenoten dankbaar voor? Je voelt je verbonden wanneer je ieder één voor één je persoonlijke gevoel van dankbaarheid deelt, het is een mooie manier om elkaar beter te leren kennen én te inspireren.

Volgend artikel
Houd het contact met je geliefden vast in het nieuwe jaar
Houd het contact met je geliefden vast in het nieuwe jaar