Houd het contact met je geliefden vast in het nieuwe jaar

Fotografie Door Dorien Vrieling
Houd het contact met je geliefden vast in het nieuwe jaar Houd het contact met je geliefden vast in het nieuwe jaar Houd het contact met je geliefden vast in het nieuwe jaar

In de decembermaand hebben we het contact met de mensen die ons lief zijn vaak weer aangehaald. We hebben samen gegeten, bijgepraat en spelletjes gedaan. Hoe houd je die verbinding vast nu het gewone leven weer begint?

Na december, met al zijn feestelijkheden, kan de maand januari weer even wennen zijn. Mis je de warmte en het samenzijn? Het is een mooi streven om ook in de ‘gewone’ maanden wat meer ‘kerstgevoel’ te stoppen.

Schrijf ze

Gezellig toch, die extra aandacht die in december door je brievenbus kwam vallen? Zonde om dat maar eens per jaar te doen. Zet in je agenda dat je eens per maand, of eens in de paar maanden, een kaartje stuurt naar de mensen van wie je houdt. Een mooi plaatje of een goed uitgekozen tekst doet al goed, een persoonlijke boodschap nog meer. Het hoeft helemaal geen lang verhaal te zijn, de gedachte is wat telt.

Neem het initiatief

Het is eigenlijk zo eenvoudig: denk je aan iemand, laat dan iets van je horen. Heb je zin om een vriend, broer of tante te zien, stel dan voor om af te spreken. Wacht niet tot je iets van de ander hoort en vul niet voor hem of haar in waarom het misschien niet uit zou komen– hij zal het wel druk hebben, zij heeft me de laatste tijd wel genoeg gezien – maar neem gewoon het initiatief. Komt het niet uit, dan hoor je het vanzelf.

Maak samen plannen

Een nieuw jaar is begonnen, en of je nu gelooft in goede voornemens of niet, het is altijd leuk om nieuwe plannen te maken. Dé manier om je contact met een vriend of familielid aan te halen: ga samen iets nieuws ondernemen. Maak samen een wekelijkse wandeling, begin met een cursus zen of leer fotograferen. Samen iets leren of ontdekken versterkt je band. Dat geldt ook voor het maken van een gezamenlijk reisje: bezoek eens een museum in een stad die je allebei nog niet kent, ga samen naar een antiekmarkt net over de grens… net wat aansluit bij jullie interesses.

Geef aandacht

De tijd die je tijdens de feestdagen voor elkaar hebt, zou je eigenlijk de rest van het jaar ook willen hebben . Als bij elkaar bent, wees dan ook echt samen en laat de rest van de wereld (en je telefoon) even voor wat ie is. Kies er bewust voor aandacht voor de ander te hebben, en te luisteren naar wat hem of haar bezighoudt.

Laat verwachtingen los

De fijnste momenten met familie en vrienden, zijn die waarin je in het moment bent en ontspannen van elkaars aanwezigheid geniet. Probeer daarom de verwachtingen en hoop die je hebt los te laten, en go with the flow. Is die flow er een keer niet, accepteer dat dan: het is wat het is, volgende keer beter.

Volgend artikel
Missen
Missen