Waarom fijne collega’s zo belangrijk zijn voor je geluksgevoel

Waarom fijne collega’s zo belangrijk zijn voor je geluksgevoel Waarom fijne collega’s zo belangrijk zijn voor je geluksgevoel Waarom fijne collega’s zo belangrijk zijn voor je geluksgevoel

Iedereen heeft wel eens geen zin in een borrel van het werk. En iedereen denkt bij die praatgrage collega wel eens: nu even niet. Toch zijn je collega’s ontzettend belangrijk voor je welzijn op de werkvloer en daarbuiten. Keep your friends close, but your colleagues closer, zeg maar.

Vertrouwen is onmisbaar

Om je goed te voelen op je werk en goed te kunnen presteren, moet je je er veilig voelen. Daarvoor moet je je collega’s kunnen vertrouwen. Dat gevoel ontstaat natuurlijk niet zomaar: je moet elkaar eerst leren kennen. Vrijdagmiddagborrels en uitjes met je werk dragen daaraan bij. Ook al heb je geen zin, of ben je eigenlijk moe: ga mee, want zo versterk je de band met je collega’s.

Ze zijn een bron van inspiratie

Collega’s die je graag mag, kunnen je inspireren en doen je anders naar de dingen kijken. Het is veel makkelijker kritiek aan te nemen van iemand met wie je op goede voet staat, en die kritiek doet je groeien.

Je bent gemotiveerder met leuke collega’s

In een team waar je je thuisvoelt, weet je dat je sámen naar een doel toewerkt. Dat vergroot je motivatie en je betrokkenheid bij je organisatie. En dat werkt echt veel fijner dan wanneer je werk voelt als een moetje. Het beïnvloedt je niet alleen op de werkvloer, maar ook thuis – je komt ’s avonds veel lekkerder thuis en begint ’s ochtends weer met frisse moed.


Jullie gunnen elkaar wat – en dat helpt je verder

Kun je goed opschieten met je collega’s, dan gunnen jullie elkaar wat. Dat is heel belangrijk op de werkvloer, want je kunt nog zo goed zijn in je werk, zonder gunfactor kom je niet gemakkelijk verder. Zelfs als jullie elkaar na deze baan een tijd niet meer spreken, kan het zomaar zijn dat hij of zij op een dag ineens aan jou moet denken als er een mooie baan langskomt. En andersom natuurlijk: het is altijd fijn om iemand anders te kunnen helpen.

Ze steken je een hart onder de riem

Gaat het even niet zo lekker, dan steekt een begripvolle collega je een hart onder de riem. Dat helpt om even je zorgen opzij te zetten en toch weer aan de slag te gaan. Op zulke momenten merk je hoe belangrijk het is om je collega’s af en toe ook wat dichterbij te laten komen.

ZZP’er? Zoek anderen op

Werk je, zoals steeds meer mensen, als zzp’er? Probeer het ‘collega-gevoel’ dan bewust op te zoeken. Ga een of meerdere dagen per week op een werkplek voor zzp’ers werken, zoek een groepje om af en toe ervaringen mee uit te wisselen (over zzp’en in het algemeen, of meer inhoudelijk over je werk), ga af en toe bij je opdrachtgevers op kantoor werken. Ook al vind je het fijn om alleen te werken, ook voor jou is het belangrijk om te sparren met anderen en je door hen te laten inspireren.

Zou het bij jou op de werkvloer wel wat gezelliger kunnen?

Zo ga je om met lastige collega’s, volgens de Dalai Lama.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Zo zijn de twaalf sterrenbeelden als collega
Zo zijn de twaalf sterrenbeelden als collega