7 self-care rituelen om deze week nog uit te voeren

7 self-care rituelen om deze week nog uit te voeren 7 self-care rituelen om deze week nog uit te voeren 7 self-care rituelen om deze week nog uit te voeren

Heb je nog geen plannen? Grijp de gelegenheid dan aan om jezelf eens goed in de watten te leggen met een (of meer) van deze self-care rituelen.

Doe een ochtendmeditatie

Volgens de Ayurveda-leer is de ochtend de beste tijd om te mediteren, omdat ons bewustzijn op dat moment op z’n puurst is. Meditatie is natuurlijk op elk tijdstip een goed idee, maar in de ochtend is het ook nog eens bevorderlijk voor de rest van je dag. Het hoofd is leeg, de geest scherp en jij bent helemaal klaar voor een nieuwe dag vol uitdagingen en ervaringen. Waar zo’n ochtendmeditatie er door de weeks nog weleens bij in kan schieten, biedt het weekend de ideale kans om hier echt eens de tijd voor te nemen. Vind je het lastig om solo te mediteren? Op de app Headspace vind je verschillende meditaties voor verschillende doeleinden. Het is een heel toegankelijke manier om met meditatie te beginnen.

Wees onbereikbaar

Kun jij je het moment nog herinneren dat je voor het laatst helemaal onbereikbaar was. Geen telefoon, geen e-mail, alleen maar jij en alle mogelijkheden van de dag die voor je ligt. Waarschijnlijk niet. Ons leven wordt tegenwoordig beheerst door apparaten, machines en het internet. Nu is dat niet per se een ramp: technologie heeft ons ontzettend veel goeds gebracht. Toch kan het soms heerlijk zijn om even te unpluggen, gewoon om het een beetje in balans te houden. Gun jezelf onbereikbaarheid en zet je telefoon een weekend uit (of een dagje, als twee dagen niet mogelijk is).

Trek de natuur in

Zand tussen je tenen, knisperende bladeren onder je voeten en frisse lucht in je neus. De natuur niet alleen zien, maar ook echt voelen en er bewust van genieten, verbindt je met je kern op een manier dat technologie dat nooit kan. Dus trek er op uit! Maak een strandwandeling of ga op ontdekkingstocht in het bos.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Ga bewegen

Lichaamsbeweging zorgt voor een goede balans tussen mind en body. Wat je dan precies doet, maakt niet eens zoveel uit. Hou je van yoga? Ga een uurtje naar je favoriete leraar/lerares of ontdek een nieuwe yogaschool. Ben je fan van pilates? Idem dito. Of ga een uurtje naar spinning, gewichtheffen in de sportschool of gewoon een uurtje wandelen. Wat het ook is, gegarandeerd voel je je na afloop een stuk lekkerder dan daarvoor.


Schrijf al je frustraties van je af

Een slechte beoordeling op je werk, een vervelende opmerking van je partner of gewoon die irritante fietsers van vanochtend. Er zijn zoveel dingen die je dwars kunnen zitten en je humeur kunnen beïnvloeden. Het kan helpen om je frustraties van je af te schrijven en het papier na afloop te verbranden. Juist in het weekend heb je zeeën van tijd om hiermee aan de slag te gaan. En reken maar dat het oplucht.

Plan een date met jezelf

Vooral voor moeders en vaders met een druk weekendprogramma (want: kinderen) kan dit een fijn ritueel zijn. Spreek met elkaar af dat jullie dit weekend allebei een uur ‘gegarandeerd vrije tijd’ krijgen. Spendeer dat uur door iets te doen wat jou blij maakt, lekker alleen. Een boek lezen, een galerie of museum bezoeken, uitgebreid in bad gaan en jezelf helemaal insmeren met een lekkere bodylotion: alles kan en alles mag.

Doe een grote schoonmaak (op social media)

Als je op zo ongeveer álle andere mensen op de wereld lijkt, heb je een haat-liefdeverhouding met social media. Soms levert het je hartstikke veel inspiratie op, of mooie (online) ontmoetingen met gelijkgestemden. Andere keren maakt het je onzeker, somber en ga je twijfelen of je het allemaal wel zo slim hebt aangepakt in je leven. Gebruik daarom dit weekend eens om een grote social media-schoonmaak te houden. Ontvolg/ontvriend mensen die dingen posten waar jij verdrietig of onzeker van wordt, zodat je uiteindelijk een fijne feed overhoudt met mensen die jij leuk vindt en posts die je vrolijk maken.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over zelfliefde?

6 self-care ideeën bij hoogsensitiviteit.

Volgend artikel
Levensvraag? Schrijf jezelf naar een antwoord
Levensvraag? Schrijf jezelf naar een antwoord