Eckhart Tolle: negeer de herrie in je hoofd

Eckhart Tolle: negeer de herrie in je hoofd Eckhart Tolle: negeer de herrie in je hoofd Eckhart Tolle: negeer de herrie in je hoofd

Een groot deel van onze gedachten zijn volkomen nutteloos en zelfs ondermijnend, maar we vereenzelvigen ons er wél vaak mee. Hoog tijd om daar mee te stoppen, zegt Eckhart Tolle.

Een mens is niet zijn of haar gedachten. Dat is simpelweg de boodschap van spiritueel bestsellerauteur Eckhart Tolle. En toch laten we ons vaak compleet in beslag nemen door onze gedachten. Denken heeft volgend Tolle zelfs zo’n verslavende werking dat ons hele bewustzijn erdoor geabsorbeerd wordt.

Nu is denken tot op zekere hoogte natuurlijk heel nuttig, handig en bovendien noodzakelijk om ons werk en andere praktische zaken te kunnen doen. Het probleem? Het grootste deel van onze gedachten gebruiken we helemaal niet voor dingen die noodzakelijk zijn. Sterker nog, het grootste deel van onze gedachten is nutteloos, ondermijnend en ook nog eens extreem repetitief.

Leef niet in de toekomst of verleden, maar nu

Daarmee bedoelt Tolle dat veel positieve dingen – liefde, vreugde, schoonheid en geluk – niet voortkomen uit denken. Wat wel uit gedachten voortkomt? Zelfkritiek, klagen, angst, oordelen en minachten. Volgens Tolle gaan gedachten vaak over het verleden of de toekomst. Het verleden als in ‘Welke ervaringen heb ik en wie ben ik daardoor?’ of de toekomst ‘Als ik …. heb, word ik eindelijk gelukkig’.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Het echte levensgeluk vind je echter in het nu, stelt Tolle. Een prachtige zonsondergang, een inspirerend gesprek, een geweldig concert, een kind dat je komt knuffelen. Op zulke momenten houden je gedachten hun mond, en val je even samen met het moment.

Staak het verzet

Minder denken, meer ervaren, dus. Klinkt goed, maar hoe doe je dat in vredesnaam als dat brein de hele dag zoveel lawaai maakt? Volgens Tolle is het zaak om geen weerstand te bieden aan hoe het leven is. In Dagblad Trouw omschreef hij het zo: “Zie het zo: Als je in gevecht gaat met het leven, voel je je niet gesteund door het universum. Het is zoiets als zwemmen. Toen ik dat leerde, raakte ik in paniek. Overal was water, ik sloeg om me heen. Toen ik mijn angst verloor en me kon overgeven aan het water, bleek ik te drijven, het water hield me omhoog, het droeg me. Laat je angst los, geef je over. Zolang je strijd levert, realiseer je je niet dat het water je kan dragen, dat het leven je draagt. Met ’loslaten’ bedoel ik niet dat je lethargisch moet worden. Ik bedoel dat je je verzet staakt. Verzet vreet energie. Stop ermee. Het leven heeft het goed met je voor.’’

Een geruststellende gedachte.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Drie manieren om dieper in je dromen te duiken
Drie manieren om dieper in je dromen te duiken