Terug naar overzicht

Op weg naar innerlijke vrede

Categorie
Op weg naar innerlijke vrede

Van mediteren word je niet alleen ontspannen en rustig, maar ook alerter en helderder van geest. Wil je beginnen met mediteren? Probeer deze oefening dan eens uit.

Mentale conditietraining

Mediteren is een soort mentale conditietraining waarbij je jezelf traint in oplettendheid, zelfbewustzijn, zelfobservatie en concentratie. De effecten zijn enorm: je wordt alerter en vindingrijker, je sociale vaardigheden en je concentratievermogen nemen toe. Angsten, onrust en stressgevoelens nemen af. Daardoor groeien het gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde, en kun je verslavingen beter de baas zijn. Uiteindelijk zal het algemene gevoel van welzijn en geluk toenemen.

Innerlijke vrede

De meeste mensen ervaren niet dagelijks een gevoel van innerlijke vrede. Het is een soort tevredenheid die je niet zomaar krijgt van een lekker stuk gebak, of een wandeling door de natuur. Innerlijke vrede komt van binnenuit. Mediteren kan je helpen dit gevoel te bereiken, maar verwacht niet dat het gelijk optreed. Het kan een tijdje duren voor je innerlijke vrede gaat ervaren.

Oefening

Beschrijf eens op welke momenten in je leven je het gevoel van innerlijke vrede echt hebt gehad. Wanneer was dat en waarom voelde je je toen zo vredig? Schrijf het op voor jezelf en probeer dit gevoel te herkennen. Begin na het opschrijven met je meditatie.

Door anderen gelezen