Yoga nidra: in tien minuten het effect van vier uur slaap?

Yoga nidra: in tien minuten het effect van vier uur slaap? Yoga nidra: in tien minuten het effect van vier uur slaap? Yoga nidra: in tien minuten het effect van vier uur slaap?

Niet alleen slechte slapers en onrustige zielen hebben baat bij yoga nidra. Deze bijzondere yogavorm – je ligt alleen maar op je rug, in savasana – brengt je in de allerdiepste staat van ontspanning. En daar rust je past echt van uit, lichamelijk, maar ook geestelijk.

Slechte inslapers die de oefening ’s avonds doen, vallen makkelijker in slaap. Slechte doorslapers liggen ’s nachts minder lang wakker. Maar ook andere voordelen, zoals een rustig hoofd, betere concentratie, meer energie, meer creativiteit en zelfs meer liefde voor zichzelf.

Slaap van de yogi

Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati – oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.

In tegenstelling tot bij andere vormen van yoga, doe je bij yoga nidra geen zittende en/of staande houdingen. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in savassana, de eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Tijdens een yoga nidra sessie leidt een stem je door de verschillende fases van de oefening heen. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf in je hoofd oproept, maar dat je je laat begeleiden. Je moet je namelijk volledig kunnen ontspannen en niks actiefs hoeven doen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Jezelf resetten

‘Slaapyoga is als een powernap waarbij je wakker blijft’, schrijven Fidessa en Kirstin in ‘Slaapyoga’. ‘Het is een simpele manier om bij te tanken, bijvoorbeeld na een korte nacht’, aldus Kirstin Hanssen. Ze doet de oefeningen niet alleen om beter te slapen, maar ook om zichzelf overdag te resetten. ‘Je krijgt er een leeg hoofd van, het maakt je helder. Het helpt me als ik een drukke week heb met veel deadlines. Juist dan maak ik er tijd voor’.

Yogadocent Rolf van Baalen gebruikt het vooral voor het vormgeven van zijn intenties. ‘Op het moment dat je tijdens yoga nidra compleet ontspannen bent, is je mind stil. Dan komt een intentie of krachtspreuk veel beter binnen. Het helpt mij in elk geval om deze sneller waarheid te laten worden.’

Het is helaas geen complete vervanging voor slaap volgens yogadocent Rolf van Baalen: ‘Je ziet vaak het zinnetje langskomen dat één sessie staat voor vier uur slaap. Zo voelt het wel omdat je daarna weer helemaal fris bent, maar je zult altijd een goede nachtrust nodig blijven hebben.’

Zelf aan de slag

  • Je kunt naar Yoga Nidra sessies gaan die worden gegeven door yogadocenten.
  • Je kunt de oefeningen ook thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is een stille plek waar je niet gestoord wordt, comfortabele kleding en een yoga nidra opname. Bijvoorbeeld via YogaTv, YouTube of de meditatie-app ‘Insight Timer’.
  • Bij het boekje Slaapyoga van Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen zit een downloadlink met twee ingesproken slaapyoga-oefeningen in het Nederlands.

Meer lezen over ontspanning?

Deze buikademhaling is een instant-ontspanner.

Volgend artikel
Toe aan rust? Dit zijn 8 signalen van emotionele uitputting
Toe aan rust? Dit zijn 8 signalen van emotionele uitputting