Als het weer kan: 4 duurzame belevenissen in Zwitserland

Als het weer kan: 4 duurzame belevenissen in Zwitserland Als het weer kan: 4 duurzame belevenissen in Zwitserland Als het weer kan: 4 duurzame belevenissen in Zwitserland

Zwitserland staat niet alleen bekend om haar adembenemende mooie natuur, ook is het land koploper als het gaat om duurzaamheid. Het zit in het DNA van de Zwitsers. Zo reist bijna iedereen er met het openbaar vervoer, is er een speciale boswetgeving, halen ze elektriciteit uit watervallen en via stuwmeren en is er veel liefde en aandacht voor de natuur.

Ook als je naar Zwitserland gaat op vakantie, zijn er allemaal mogelijkheden om bij te dragen aan een mooiere wereld. Dat begint al met de reis er naartoe. Vanaf Amsterdam gaat er namelijk rechtstreeks een trein naar Basel. Dit is niet alleen een ontspannen manier van reizen, ook is het nog eens heel duurzaam. Onderweg geniet je bovendien van de mooiste vergezichten.

1. Met de lokale trein

Eenmaal op bestemming blijft het openbaar vervoer een aanrader om je zorgeloos te verplaatsen. De trein is zelfs hét vervoermiddel voor veel Zwitsers. En wat zo fijn is: je hoeft nooit lang te wachten, want elke twaalf minuten rijdt er wel een trein. Stap zeker in de wereldberoemde Bernina Express voor adembenemende uitzichten. Duurzaam detail: deze trein rijdt op waterkracht.

GoldenPass Classic ©Valentin Flauraud

2. Heilzame alpenflora

Bewust beleven en puur genieten kan in verschillende regio’s in Zwitserland. In Wallis vind je bijvoorbeeld heilzame alpenflora. Onder leiding van een gids ontdek je alle wilde planten en bloemen die een weldaad zijn voor je lichaam. Ook fascinerend is een tocht over de Aletschgletsjer: de grootste gletsjer van de Alpen.

3. Naar de biologische stadsboerderij

Culinair genieten? In de regio Luzern-Vierwoudstedenmeer kun je helemaal op de biotoer. Bezoek zeker de biologische stadsboerderij Hinter Musegg in Luzern. Je kunt er de handen uit de mouwen steken of lekker genieten van al het biologisch lekkers van eigen teelt in het boerderijcafé. Nog een tip: loop de kaastrail langs de alpenkaasboerderij rond Engelberg. 

4. Bezoek de bijen in Bern

Ook in de hoofdstad Bern – de oude binnenstad staat op de lijst van UNESCO-wereldcultuurgoederen – vind je veel duurzame initiatieven. Bijvoorbeeld op het dak van het prachtige Hotel Schweizerhof. Hier huizen drie bijenvolken. Hun nectar halen ze in de voortuinen, op de balkons en langs de lanen van Bern. En het meest bijzondere: de honing wordt helemaal beneden, in de spa van het hotel, gebruikt voor een honingbindweefselmassage.

Schweizerhof bijen

Hotel Schweizerhof

Naast dat het Schweizerhof ervoor zorgt dat de bij in de stad blijft, hebben ze nog een aantal bijzondere duurzaamheidsprojecten. Groenteresten uit de keuken wordt bijvoorbeeld niet weggegooid, maar fijngehakt, met zout vermengd en in ‘Jack’s Brasserie’ samen met olijfolie en brood aan de gasten geserveerd.

Meer duurzame tips?

Ontdek hier per regio nog veel meer puur Zwitsere belevenissen waarbij je goed doet voor het milieu en de natuur én geniet van haar ongerepte schoonheid. Of bekijk meer tips op Happinez.nl/zwitserland.

Credits bovenste foto: Saanen – @Gstaad Saanenland Tourismus

Volgend artikel
6 manieren om je vanuit huis met de natuur te verbinden
6 manieren om je vanuit huis met de natuur te verbinden