6 manieren om je vanuit huis met de natuur te verbinden

6 manieren om je vanuit huis met de natuur te verbinden 6 manieren om je vanuit huis met de natuur te verbinden 6 manieren om je vanuit huis met de natuur te verbinden

Tijd doorbrengen in de natuur maakt je hoofd leeg, helpt je om te aarden en meer in het hier en nu te zijn. Vooral nu het lente is, is de lokroep van de natuur sterk: we willen naar buiten.

Toch hoef je niet beslist de deur uit te gaan om te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Waarom haal je de natuur niet gewoon naar binnen? Zelfs als je op 3-hoog en middenin een stad woont, kun je je vanuit je eigen huis verbinden met al het fijns dat de natuur te bieden heeft.

1 Groen voor binnen

Een bos tulpen of een uitbundig wildboeket in een vaas op tafel, een mooie monstera of graslelie in de vensterbank: daar word je toch instant vrolijk van? Mocht je nog een excuus nodig hebben om je plantenverzameling eens flink uit te breiden: groen in huis heeft ook nog eens een positieve invloed op onder andere je humeur en concentratievermogen.

2 Kijk omhoog

Kijken naar de sterrenhemel vermindert stress en geeft je humeur een oppepper, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar buiten die voordelen is het ook gewoon een fijne, rustgevende bezigheid. De donkere hemel met al die kleine lichtpuntjes heeft iets magisch. Zoek een fijn plekje bij het raam, op je stoepje of balkon, kijk omhoog en geniet.

3 Lekker luisteren

Een kalm kabbelend beekje, zachtjes ruisende bomen, een woest bulderende oceaan: de natuur heeft ontelbaar veel verschillende geluiden. Je hersenen reageren heel sterk op geluid. Luisteren naar bewegend water of de geluiden van een regenwoud, bijvoorbeeld, werkt kalmerend. En je hebt vast ook wel eens gemerkt dat je vrolijk wordt van kwetterende vogels om je heen. Woon je in een natuurlijke omgeving, dan is het vaak al genoeg om een raampje open te zetten. Midden in de stad zijn de geluiden van de natuur vanuit je huis misschien wat minder makkelijk te horen. De (gratis) app Naturespace, met ruim 100 verschillende natuurgeluiden om uit te kiezen, is dan een handig hulpmiddel.

4 Ontspannende beelden

Kijken naar beelden van de natuur heeft een ontspannend effect omdat het je zenuwstelsel kalmeert. Een uurtje uit het raam staren naar de ontluikende lentebloeiers in je tuin of de steeds groener wordende bomen in de tuin kan dus helemaal geen kwaad. Het mooie is: de natuur waar je naar kijkt hoeft niet eens echt aanwezig te zijn waar jij bent. Je kunt ook een paar foto’s of natuurposters ophangen of een mooie natuurdocumentaire bekijken.

5 Geur met effect

Aromatherapie werkt helend. Geuren kunnen herinneringen oproepen en je humeur positief beïnvloeden. Elke geur heeft weer een ander effect op je body en mind. Zo helpt lavendel je om te relaxen en rustig te slapen, krijg je van sinaasappel of eucalyptus juist een fris en wakker gevoel en zorgen bergamot en melisse voor een nieuwe dosis energie. Voor ieder moment van de dag is er een geschikte geur.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
De natuur als supermarkt
De natuur als supermarkt