Bosbranden in Australië: dit kun jij doen

Bosbranden in Australië: dit kun jij doen Bosbranden in Australië: dit kun jij doen Bosbranden in Australië: dit kun jij doen

Zelfs als je het nieuws mijdt, kun je dit niet gemist hebben: de verwoestende bosbranden die Australië teisteren De gevolgen zijn hartverscheurend.

Meer dan twintig mensen zijn om het leven gekomen, duizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en naar schatting 500 miljoen dieren zijn omgekomen. Inmiddels is meer dan 5 miljoen hectare land – oftewel een gebied groter dan Kroatië – door het vuur verteerd. Het einde lijkt nog lang niet in zicht, want voorlopig wordt er nog geen regen verwacht. De Australische zomer is nog maar net begonnen, en naar verwachting zullen er ook in januari en februari nog grote branden ontstaan.

Bosbranden en klimaatverandering

Op zich zijn bosbranden in Australië niets bijzonders. In het droge en warme land ontstaan ieder jaar branden. Maar de warmste hittegolf ooit, en de extreem droge lente die daaraan voorafging, zorgen ervoor dat dit jaar ook niet-risicogebieden vlam vatten. Die extreme weersomstandigheden worden veroorzaakt door klimaatverandering: door de toename van CO2wordt het droger en droger. Als de bosbranden in Australië ons íets vertellen, dan is het wel dat het roer echt om moet. Hoe overweldigend de beelden van Australië ook zijn en hoe klein en hulpeloos je je daardoor ook voelt; iedereen kan iets doen.

Doneer aan een goed doel

Met jouw donatie kun je de natuur, (wilde) dieren, brandweerlieden en mensen die getroffen zijn door de branden helpen:

  • Koala’s
    Onder de dieren die het slachtoffer zijn geworden van de bosbranden, zijn veel koala’s. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zamelt geld in voor projecten in Australië voor noodhulp aan de getroffen dieren en herstel van hun leefgebied.
  • Wilde dieren
    IFAW (International Fund for Animal Welfare) zamelt geld in om wilde dieren te kunnen redden en verzorgen.
  • Huisdieren en vee

Niet alleen wilde dieren, ook veel huisdieren en vee hebben hulp nodig. Dierenorganisatie RSPCA zet zich in om deze dieren te beschermen tegen de branden, te redden uit getroffen gebieden en te zorgen voor opvang.

  • Hulp aan mensen
    Het Rode Kruis heeft gironummer 5152 geopend om slachtoffers van de bosbranden te helpen. Het Australische Red Cross gebruikt dit geld om evacués op te vangen, vermiste familieleden en geliefden op te sporen en voor medische en psychosociale hulp aan slachtoffers.
  • Kinderen
    Ontheemde kinderen uit door de brand getroffen gebied worden door Save the Children opgevangen en krijgen hulp bij het verwerken van hun ervaringen.
  • Brandweer
    Veel vrijwillige brandweerlieden vechten al lange tijd tegen het vuur, en dat zonder enige vorm van financiële compensatie. Celeste Barber – die onder andere op Instagram op hilarische wijze beroemdheden imiteert – is op Facebook een inzamelingsactie voor de brandweer gestart: The Trustee for NSW Rural Fire Service & Brigades Donations. Ook via de De NSW rural fire service kun je doneren.
  • Natuur

Met een donatie van slechts 1 dollar kun je One Tree Planted helpen bij het aanplanten van nieuwe bomen in Australië zodat het natuurlijke landschap hersteld kan worden.

Leef bewuster

Klimaatverandering is een probleem van ons allemaal. Om er iets tegen te doen, moeten we dus ook allemaal veranderen. Ook jij. En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je nu misschien denkt. Iedere stap op weg naar een bewustere levensstijl helpt:

  • Eet (vaker) vegetarisch of, liever nog, plantaardig.
  • Koop minder. En als je toch iets koopt: koop bewust. Kies bijvoorbeeld voor tweedehands.
  • Vermijd plastic dat bedoeld is voor eenmalig gebruik.
  • Repareer spullen die kapot zijn (of laat ze repareren).
  • Kleine afstand? Laat de auto staan: fietsen of wandelen is behalve duurzaam ook hartstikke gezond.
  • Laat lampen niet onnodig branden (en vervang ze door led-verlichting).
  • Ruim zwerfafval op.
  • Stap over op een duurzamere bank.
  • Laat je inspireren door deze andere babystapjes naar een groener, duurzamer leven.
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Nachtje weg in eigen land? Dat kan duurzaam!
Nachtje weg in eigen land? Dat kan duurzaam!