Tips voor als je Dalai Lama’s woonplaats McLeod Ganj in India gaat bezoeken

Tips voor als je Dalai Lama’s woonplaats McLeod Ganj in India gaat bezoeken Tips voor als je Dalai Lama’s woonplaats McLeod Ganj in India gaat bezoeken Tips voor als je Dalai Lama’s woonplaats McLeod Ganj in India gaat bezoeken

Het is zover. Van 14 tot en met 17 september komt de Dalai Lama naar Nederland. Dé kans om een lezing van deze geestelijke voortrekker mee te maken. Met vakantie of geen tijd in september, maar wel van plan om (ooit) naar India te gaan? Breng de Dalai Lama dan een bezoekje. Of in elk geval zijn woonplaats McLeod Ganj.

McLeod Ganj ligt in het noorden van India, boven Dharamsala. Toen China Tibet belegerde vluchtte de Dalai Lama in 1959, samen met veel Tibetanen, naar McLeod Ganj. De stad ademt het Boeddhisme en de Tibetaanse cultuur. Wat mag je niet missen tijdens je bezoek?

Norbulingka Instituut

Interesse in de Tibetaanse cultuur? Dan breng je een bezoek aan het Norbulingka Instituut, een half uur rijden van McLeod Ganj. Dit instituut is opgericht om de Tibetaanse kunst, cultuur en ambacht te behouden. Het is gevestigd in een prachtig Tibetaans bouwwerk, omgeven door serene en beeldschone natuur.

Je kijkt er je ogen uit. Schilderen, houtbewerken, naaien, weven; het wordt er allemaal op hoog niveau gedaan en je kunt meekijken met de kunstenaars. Het is fascinerend om te zien hoe precies ze werken. Geïnspireerd? Meld je aan voor een workshop.

Handwerk shoppen

In McLeod Ganj kun je erg goed winkelen. In tegenstelling tot in andere Indiase plaatsen is het er niet goedkoop, maar dat drukt de pret geenszins. Handgemaakte sjaals, harembroeken, sieraden, kunstwerken, Tibetaanse vlaggetjes, bidkettingen, edelstenen. Je kunt je hart er ophalen en een extra backpack aanschaffen om het allemaal mee terug te nemen.

Triund Hike

Zin in adembenemende uitzichten en een stevige bergwandeling? Dan bewandel je de Triund berg. Vanuit het plaatsje Dharamkot begint de 7 kilometer lange rotswandeling naar de top van de Triund.

Tijdens de relatief korte wandeling stijg je 1000 meter, dus zorg voor goede wandelschoenen. De theestalletjes en uitkijkpunten onderweg verlichten de intensiteit van de stijging enigszins. Het hoogtepunt bevindt zich op 2875 meter en biedt schitterende vergezichten op de Dhauladhar bergketen en de Kangravallei.

Niets meer missen van Happinez? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Tempel van de Dalai Lama: Tsuglagkhang

Vanuit McLeod Ganj volg je de tempelroute. Bergopwaarts door prachtige natuur en met uitzicht over de stad McLeod Ganj. Op deze route vind je kleurrijk beschilderde gebedswielen die je met je rechterhand met de klok meedraait als je langsloopt. Zo komt de mantra die erop geschreven staat in beweging en dat zorgt voor goed karma. In de bomen wemelt het van de gekleurde gebedsvlaggetjes.

Aangekomen in de tempel word je stil van de wonderschone architectuur, toegewijde monniken en versierde altaren. Het Boeddhisme komt voor je ogen tot leven. Als de Dalai Lama aanwezig is, wil je een lezing natuurlijk niet missen.

Tibet Museum

In de tempel vind je ook het Tibet Museum. Dit museum staat in het teken van de belegering van Tibet door China (1950) en de vreselijke strijd die dat opleverde. In het museum ervaar je die geschiedenis door foto’s en films. Heftig, maar vooral belangrijk om te begrijpen wat een groot deel van de inwoners van McLeod Ganj naar deze plaats heeft gebracht.

Green Hotel

Voor een fijne slaapplek verblijf je in het Green Hotel. Fijne kamers, vriendelijk personeel, heerlijk eten en een terras dat uitkijkt over de stad. Een genot om in alle vroegte te ontbijten of juist tot laat op de avond te blijven kletsen.

Meer lezen? Vier lessen in geluk van een Indiase geluksprofessor.

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Zo ben je door keuzes in de supermarkt liever voor de aarde
Zo ben je door keuzes in de supermarkt liever voor de aarde