5 Levenslessen die ik leerde tijdens mijn reis in India

5 Levenslessen die ik leerde tijdens mijn reis in India 5 Levenslessen die ik leerde tijdens mijn reis in India 5 Levenslessen die ik leerde tijdens mijn reis in India

Reizen verruimd je geest op een manier waarop niets anders dat doet. Het laat je andere culturen beter begrijpen en de indrukwekkendste bestemmingen laten een onuitwisbare herinnering achter. Zo ook India, een land dat mij vijf mooie levenslessen leerde.

Dankbaarheid maakt je leven meer waardevol

Zodra je in India arriveert word je omringd door mensen en chaos. Arm en rijk bestaat naast elkaar, maar de warmte van de bevolking is constant. Mensen hebben een glinstering in hun ogen begroeten elkaar liefdevol met ‘Namasté’. Ze zijn dankbaar voor alles wat het leven hun te bieden heeft. Want, als je dankbaar bent en liefdevol naar je medemens, wordt jou dat in een volgend leven ook gegeven. Karma.

Jij bepaalt hoe je op het leven reageert

Ondanks de armoede zie je in India veel vrolijke gezichten. De bevolking maakt het beste van hun omstandigheden. Ik leerde dat het leven je grotendeels overkomt, maar dat je altijd kunt kiezen hoe je op het leven reageert. Hoeveel je ook worstelt met tegenslagen en dieptepunten, vrede en vreugde zijn altijd te vinden. Zelfs in de kleinste dingen.

De dood is het onderdeel van het leven

Dat de dood onontkoombaar is, weten we. Maar de manier waarop ze in India met de dood omgaan, inspireerde me. In Noord-India vind je de stad Varanasi, aan de rivier de Ganges, die wordt aanbeden en gepersonifieerd als de godin Gaṅgā. In verschillende mythen wordt verteld hoe Gaṅgā op Aarde terecht kwam en de verbindende factor tussen hemel en aarde werd. Indiërs die aan de Ganges sterven worden ritueel gecremeerd aan de oevers van de heilige rivier en er daarna ingeduwd, terwijl een paar meter verderop kinderen in het water spelen. In India bestaan leven en dood letterlijk naast elkaar, in harmonie.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Balans is de sleutel

De eeuwenoude Indiase gezondheidsleer Ayurveda wordt ook in het Westen steeds populairder. Ayurveda streeft naar het verkrijgen van balans door het in evenwicht brengen van de levensenergieën, de dosha’s. Deze balans is voor iedereen uniek, want ieder mens is anders. Ben je ziek? Dan zijn je dosha’s uit balans en een Ayurvedische dokter zal het herstellen van deze balans als uitgangspunt nemen in zijn behandeling. En die balans is denk ik van belang in alle aspecten van het leven.

Schoonheid zit in de chaos

India is chaotisch, vooral in de grote steden. Althans, voor ons Westerlingen. In India is de chaos alledaags. Ik leerde dat je met twee brillen naar de chaos kunt kijken: geïrriteerd en afkeurend of juist met een open mind. Zo stoorde ik me eerst enorm aan alle prikkels, maar toen ik er eenmaal aan gewend was begon ik de schoonheid te zien in de chaos. Ik realiseerde me dat, waar ik ook ben op de wereld, schoonheid altijd binnenin mij zit. Dat ik er altijd voor kan kiezen de schoonheid te zien. En dat zolang ik die blik van schoonheid met me meedraag, ik de altijd schoonheid zal vinden.

Meer lezen over India?

Over auteur
Volgend artikel
6 tips om eerlijke kleding te kopen – ook als je geen dikke portemonnee hebt
6 tips om eerlijke kleding te kopen – ook als je geen dikke portemonnee hebt