De Indiase ambacht van het blockprinten

Fotografie Anne Dokter
De Indiase ambacht van het blockprinten De Indiase ambacht van het blockprinten De Indiase ambacht van het blockprinten

Het verven en bedrukken van stof is in Bagru een aloude ambacht. De business leek ingedut, maar dankzij internet is het bereik én de waardering groter dan ooit. Een echte liefhebber herkent zo’n lapje uit duizenden.

Als je door het centrum van Bagru loopt, zie je overal kleur. Lange banen rode stof liggen te drogen op het plein, okergele lappen hangen aan de randen van daken. Ga je in een restaurant lunchen en kom je na een poosje weer buiten, dan is Bagru van kleur verschoten, alsof de stad je wil verrassen. Opeens is het plein diep indigoblauw en wappert er rood aan de daken.

stempels

Stempels en stoffen

Vanuit de werkplaatsen klinkt zacht geklop, veroorzaakt door houten blokken die op stof worden gezet en met de hand een tik krijgen om ze aan te drukken. Op andere plekken staan mannen naast verfbaden, waar ze de stoffen uithalen en uitwringen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Van generatie op generatie

De wijk Chhipa Mohalla, is de wijk van de stofprinters. Het verven van stoffen maakt hier net zo’n deel uit van het dagelijks leven als het ritme van de zon. Zo’n 250 families verdienen hun brood met dit ambacht, dat al honderden jaren van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Zet je eigen stempel

Waag je aan deze eeuwenoude ambacht met één van de handgemaakte stempels uit de Happinez webshop. Deze stempels zijn gemaakt in India en worden in kleine familie-ateliers gesneden uit duurzaam hout. Het stempelpatroon is wit geschilderd, zodat het patroon goed zichtbaar is. Kies uit een kwartet symbolische stempels.

De creatieve toepassingen zijn eindeloos. Met textielverf als stempelinkt kun je er een t-shirt of een tafelkleed mee personaliseren, met inkt of verf eigen cadeaupapier maken, een randje maken op ’t behang, bijvoorbeeld rond een simpele spiegel. Of gebruik ze om beeldschone koekjes te maken. Maar je kunt ze ook gewoon neerleggen in een mooie schaal, zo decoratief zijn ze.

stempels stoffen

Meer Happinez?

Volgend artikel
Als je radicaal eerlijk bent, zie je de dingen zoals ze zijn
Als je radicaal eerlijk bent, zie je de dingen zoals ze zijn