Deze levenslessen kun je leren van internetdaten

Deze levenslessen kun je leren van internetdaten Deze levenslessen kun je leren van internetdaten Deze levenslessen kun je leren van internetdaten

Tinder, Happn, Inner Circle: aan de ene kant lijken online dating apps leeg en oppervlakkig, tegelijkertijd zijn ze – zoals alles in het leven – een grote leerschool en kun je er als single onverwachte levenslessen opdoen. We delen er zeven.

Het is wat het is

Oh wat is het verleidelijk om droomkastelen en doemscenario’s te bedenken – omdat je de ander nog niet kent krijgt je fantasie alle ruimte. Laat je niet meeslepen door aannames en verwachtingen en bekijk het simpel: het is wat het is. Niet ‘teruggeswipet’? Blijkbaar past dat puzzelstukje niet. Al een dag geen berichtjes? Hij of zij heeft op dit moment geen tijd voor je. Klamp je niet vast aan wat het was of zou kunnen zijn, maar accepteer wat is.

Dingen gaan voorbij… en dat is ok

Hoera, een match! En die match leidt tot een chat, en die chat tot een date. Diepe gesprekken, avonden waar geen eind aan lijkt te komen en de spanning van nieuwe emotionele of misschien wel fysieke intimiteit. Maar vroeger of later klopt het gewone leven weer op de deur. Soms blijkt iemand daar toch niet je wederhelft te zijn, hoe graag je het ook zou willen. Laat los als het niet meer stroomt – zonder verwijt, zonder spijt. Verandering en vergankelijkheid horen bij het leven als de wisseling van de seizoenen.

Dankbaarheid als partner in crime

‘There’s a crack in everything, that is how the light gets in’, zong Leonard Cohen. Een barstje in je hart laat vaak het licht schijnen op onontdekte schatten in jezelf. Koester de inzichten die je onderweg opdoet. Ook tegenslag, zoals gekwetst worden of iemand verliezen, leert je iets over jezelf en welke eisen je stelt aan de liefde in je leven. Dankbaarheid als basishouding helpt je onbevangen het avontuur aan te gaan, omdat je erop vertrouwt dat in iedere ervaring iets moois schuilgaat. So you screwed up… Bedank voor de les en ga wijzer verder.

Nieuwe speciale editie: ‘Mindful met Happinez’

  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Daten is als kijken in de spiegel

Het kattige appje dat je stuurt omdat hij of zij wel online is, maar niet op jou reageert. Oja, geduld was niet je sterkste kant. Je hoort jezelf flauwe grappen maken tijdens het eerste drankje. Oja, dat is wat je altijd doet als je onzeker bent. Daten maakt je ontzettend kwetsbaar en legt je onzekerheden en patronen vaak feilloos bloot. Kijk eens in die spiegel, kijk eens heel goed en eerlijk… wat zie je dan? Wat voor een man of vrouw ben je? Zie je wat je wilt zien in de spiegel? Laat je je hart spreken?


De verrassing ligt buiten je comfort zone

Daten wordt verrassend als je het kan doen met een beginners mind. Als je je niet laat leiden door je conditioneringen (‘Ik val alleen op lange mannen’, of ‘Een vrouw met een kind is niet iets voor mij’) en je omgeving, kun je gaan varen op je gevoel. Het maakt je wereld groter. Die losbol neemt je mee naar een festival en tot je eigen verbazing dans je tot het ochtendlicht. Zij is zeven jaar ouder, maar jullie koffie-date mondt uit in het leukste filosofische gesprek dat je in tijden hebt gehad.

Luister naar je lichaam

Luister naar je buik, luister naar je hartslag… je lichaam vertelt je wat je wel en niet wilt. Het is zo’n open deur, maar je hoéft niet te zoenen op een eerste date als het niet goed voor je voelt. Andersom, als het heel fijn voelt om met iemand te zijn en te blijven – dan mag dat ook. In liefde en lust is je gevoel leidend. Je lichaam is een prachtig instrument om je je eigen ruimte te verkennen en te bewaken.

Jij bent je eigen ware liefde

Door te daten leer je bij jezelf blijven. Voordat je je volledig kan overgeven aan een ander, moet je je volledig overgeven aan jezelf. Jezelf onvoorwaardelijk liefhebben met al je goede en minder goede kanten, je lichaam vertrouwen en koesteren, je hart openen en vertrouwen op dat je helemaal goed bent zoals je bent. Waardevol, liefdevol en one of a kind. Het is niet de taak van een ander om je gelukkig te maken. Het evenwicht in jezelf brengt je evenwicht in je relaties en evenwicht in je leven.

Meer lezen over daten?

Wat het geklungel van internetdaten je over jezelf kan leren.

Volgend artikel
Hoe Tinder onze liefdesrelaties verandert
Hoe Tinder onze liefdesrelaties verandert