Maak kennis met de hindoegoden

Maak kennis met de hindoegoden Maak kennis met de hindoegoden Maak kennis met de hindoegoden

Ooit in India geweest? Dan heb je de hindoegoden veelvuldig voorbij zien komen. Gigantisch en kleurrijk afgebeeld in tempels, winkels, restaurants, hotels, huizen en op straat. Maak kennis met de bekendste goden uit het hindoeïsme.

De bekendste goden zijn de harmonieuze drie-eenheid Brahma, Vishnu en Shiva en de zoon van Shiva, Ganesha. Maak kennis met deze goden en ontdek waar ze voor staan. Meer over de goden ontdekken? Lees het boek Hindoegoden van Pria Hemenway.

Brahma

Brahma is de schepper; volgens het hindoeïsme heeft hij de aarde en het universum gecreëerd. Zijn vier hoofden staan vermoedelijk voor de vier Veda’s: de oudste religieuze teksten binnen het hindoeïsme. Brahma wordt niet veel aanbeden; er zijn in India maar twee tempels voor hem. Daarvoor zijn allerlei mythologische oorzaken te bedenken, maar het meest voor de hand ligt dat Brahma’s werk erop zit. De kenmerken van de andere goden ondersteunen het leven op aarde meer.

Vishnu

Harmonie, daar staat Vishnu voor. Deze god houdt in stand wat er is. Hij herstelt wanorde en problemen, zorgt voor evenwicht tussen goed en kwaad. Vishnu is de beschermer. Volgens vele Hindoestanen is deze god al tien keer geïncarneerd, waaronder in Boeddha. Hoewel het hindoeïsme in principe polytheïstisch is (meer goden staan centraal) zijn er ook Hindoestanen die alleen Vishnu aanhangen. Dat zijn de vaishnavisten.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Shiva

Na de schepper (Brahma) en de beschermer (Vishnu) maakt de vernietiger Shiva de cirkel rond. Shiva staat voor transformatie. Hij is de god van tegenstellingen. Shiva belichaamt het gehele universum: dood en leven, arm en rijk. Ontwikkeling, rouw, liefde, passie, bewustzijn; met alle onderwerpen die een bewogen leven aangaan, houdt Shiva zich bezig. Deze god bevordert welzijn in brede zin en wordt daarom door vele hindoes aanbeden.

Ganesha

Keuzes, een nieuw begin maken, kennis en wijsheid vergaren, daar staat Ganesha voor. Deze god met de olifantenkop is, volgens de mythologie, de zoon van Shiva en zijn vrouw Parvati. Ganesha beschermt reizigers, daarom vind je zijn beeltenis vaak aan de kant van de weg in India. Ganesha aanbidden helpt obstakels uit de weg. Deze god maakt de weg vrij voor een nieuw begin. Ganesha brengt voorspoed en geluk.

Meer lezen over spiritualiteit?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.
Volgend artikel
Maak kennis met de Winti-cultuur
Maak kennis met de Winti-cultuur