Plasticsoep: wat is het en wat kunnen we eraan doen?

Plasticsoep: wat is het en wat kunnen we eraan doen? Plasticsoep: wat is het en wat kunnen we eraan doen? Plasticsoep: wat is het en wat kunnen we eraan doen?

Plastic is één van de grootste vervuilers op aarde. Oceanen liggen er zo vol mee dat we er een heel nieuw woord voor hebben bedacht (plastic-soep).

Er wordt jaarlijks acht miljard kilo plastic gedumpt in onze oceanen. Dat klinkt misschien als een abstract getal, maar het wordt een stuk concreter als je hoort dat er in 2050 meer plastic dan vis in zee zou kunnen zijn.

Waar al dit plastic vandaan komt? Het overgrote deel bestaat uit single use plastic. Er wordt naar schatting 150 miljoen ton plastic geproduceerd voor eenmalig gebruik: flessen, rietjes, wegwerpbekers… Plastic dat uiteindelijk vaak in onze oceanen belandt en waar dieren in vast komen te zitten of door het op te eten aan overlijden.

Er is geen simpele oplossing voor dit probleem, maar je kunt wel op een eenvoudige manier helpen. Iedereen kan thuis namelijk iets aan de plasticsoep doen. In samenwerking met BRITA delen we zes manieren om gemakkelijk je plasticverbruik te verminderen en zo bij te dragen aan een groener milieu.

1. Kies voor duurzaam water

Plastic waterflesjes zijn een van de grootste en daarmee belangrijkste milieuvervuilers. Weg met de flesjes dus. Dat doe je al door jouw eigen flesje bij je te houden en onderweg telkens te vullen, zodat je niet onnodig nieuwe flesjes hoeft te kopen.

Een oplossing voor thuis is de hervulbare  BRITA Style Waterfilterkan. Deze kan zorgt voor lekker smakend water en is een duurzaam alternatief voor flessenwater.

Wanneer je de kan vult met kraanwater, stroomt het door de speciale Maxtra+ filter en worden geur- en smaakverstorende stoffen, zoals  kalk, en organische verontreinigingen uit het water gefilterd. Één filter kan maar liefst 100 liter kraanwater zuiveren (én is 100% recyclebaar!). Een ecologisch, handig en geld besparend alternatief voor je flesje water dus. Goed voor het lichaam en lief voor de aarde.

2. Zeg nee tegen rietjes

Vervang of skip plastic rietjes. Het is zo’n typisch product dat je vaker gebruikt dan je denkt, en meestal onnodig is. Soms zit er zelfs nog een plasticje om het plastic rietje heen. Om je een idee te geven: alleen al in de Verenigde Staten gebruikt men een half miljoen rietjes per dag. Heb je toch rietjes nodig, kies dan voor bamboe of RVS exemplaren die je vaker kan gebruiken.

3. Inspireer met je koffie

Haal je elke ochtend standaard een bekertje koffie op het station? Een mini-verandering waarmee veel afval kan worden voorkomen is door jouw eigen thermosbeker of meeneemmok te gebruiken. Bovendien, wedden dat je de rij achter je inspireert hetzelfde te doen?

Een andere duurzame optie (die ook fijn is voor portemonnee) is om thuis koffie te zetten. Ook hierbij kan een waterfilter je een handje helpen. Met gefilterd water behoud je namelijk de smaak en aroma’s, voorkom je kalkaanslag en zorg je ervoor dat apparatuur langer meegaat. En dat is weer goed voor de planeet.

4. Maak er een wedstrijdje van

Koop alleen onverpakte groenten en fruit. Pak bijvoorbeeld in een supermarkt de ‘naakte’ courgette en laat de broccoli omhuld met plastic links liggen. Of een hele mango, en niet de kleine stukjes die al verpakt zijn. Hoe mooi is het streven naar een goedgevulde koelkast waar geen stukje plastic in te vinden is. Ben je dol op iets dat niet zonder plastic verpakking verkocht wordt? Sla dan eens per week groots in op een lokale markt. Zie het als een wedstrijdje: compleet plasticvrij boodschappen doen is misschien niet haalbaar, maar het is wel een uitdagende stip op de horizon.

En wist je dat er ook herbruikbare groente-, fruit- en broodzakjes bestaan? Een goed alternatief voor de plastic zakjes die je in de supermarkt vindt.

5. Wees lief voor je huid én voor de aarde

Gebruik geen in plastic verpakte douchegel meer – ook ín dit product zit trouwens vaak plastic – maar kies voor een onverpakte, natuurlijke zeep. Hetzelfde geldt voor shampoo. Kies bij verzorgingsproducten verder zoveel mogelijk voor duurzame, liefst herbruikbare potjes of flesjes. Ook zo’n fijne uitvinding: wasbare wattenschijfjes aan: fijn voor je huid, op de lange termijn veel voordeliger én het scheelt je op jaarbasis nogal wat plastic verpakkingen.

6. Kleine stapjes

Tot slot, een paar kleine tips in de categorie ‘overig’ waarvan je het bestaan wellicht niet nog weet: restjes voedsel hoef je niet af te dekken met huishoudfolie. Het alternatief is een wasbare bijenwasdoek. En ook je plastic tube tandpasta kun je gemakkelijk vervangen door tandpastatabletjes die verpakt zijn in recyclebaar karton.

Ook goed om te weten: hoe minder plastic hulpmiddelen je gebruikt bij het koken, hoe kleiner de kans dat er microdeeltjes in je eten terecht komen. Wel zo veilig!

Wil jij direct aan de slag met duurzaam drinken?

Vul dan onderstaand formulier in en maak kans op één van de tien BRITA Style waterfilterkannen inclusief Maxtra+ waterfilter t.w.v. € 32,95,-.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BRITA. Op de winactie zijn de actievoorwaarden en privacy statement van toepassing.

Volgend artikel
Het is weer paddenstoelentijd! Zo maak je van je wandeling een ontdekkingstocht
Het is weer paddenstoelentijd! Zo maak je van je wandeling een ontdekkingstocht