6 rituelen voor een vrolijk én fair paasfeest

6 rituelen voor een vrolijk én fair paasfeest 6 rituelen voor een vrolijk én fair paasfeest 6 rituelen voor een vrolijk én fair paasfeest
Pasen is een feestdag die veel vrolijkheid met zich meebrengt. We gaan uitgebreid ontbijten, chocolade-eieren zoeken en worden omringd door de natuur die tot bloei komt. Met deze fijne rituelen vieren we het leven en het licht. Zo wordt het paasfeest dit jaar onvergetelijk.

 

Pasen wordt elk voorjaar op de eerste zondag ná de eerste volle maan gevierd. Het is een religieus feest, maar heeft voor iedereen een andere betekenis. Zo vieren de christenen de opstanding van Jezus en de joden Pesach – het joodse paasfeest – waarbij de bevrijding uit de Egyptische slavernij wordt herdacht.

Voorjaarsfeest

In pre-christelijke tijden vierden mensen rond deze tijd van het jaar dat het licht en leven terugkeerden. Daarom is Pasen ook echt een voorjaarsfeest. De lente is een symbolische periode van vernieuwing en groei. Kijk maar naar de natuur; deze ontwaakt uit haar winterslaap. De bomen en struiken komen tot bloei en de vogels zingen de longen uit hun lijf. De meeste rituelen en tradities rondom Pasen refereren dan ook naar de komst van de lente: het seizoen van nieuw leven, een nieuw begin.

1. Een ei hoort erbij

Eieren en Pasen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen hoort het gekookte eitje bij het paasontbijt, ook het beschilderen van eieren en chocolade-eitjes zoeken (én eten) is voor velen een traditie rond de paasdagen. Naar alle waarschijnlijkheid zijn deze tradities afkomstig uit pre-christelijke lentefeesten. Eieren staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven, wat weer verwijst naar de lente.

2. Ga naar buiten

Dat nieuwe leven beleef je natuurlijk het beste door er met je neus bovenop te staan. Ga daarom met Pasen lekker naar buiten en beleef de natuur. Kijk naar hoe de zachte wilgenkatjes ontpoppen aan de takken. Hoe brutaal het fluitenkruid opkomt en verwonder je over de zachte kleuren van de lentebloesems. Ondertussen zijn de duiven en mezen druk in de weer met takjes en veertjes. Genoeg om vrolijk van te worden én energie door te krijgen.

3. Duurzaam paasontbijt

Een ritueel met Pasen is natuurlijk het paasontbijt. Gezellig met je gezin of familie aan tafel, een moment van verbinding. Proef met aandacht al het lekkers dat je op tafel zet. Het liefst groen, vers, biologisch en fairtrade. Zo doe je goed voor mens, natuur en milieu en voel je je innerlijk op je paasbest. En vergeet niet een schaaltje met Fairtrade chocolade-eitjes op de paastafel te zetten. Alleen al omdat het zo gezellig staat.

Fairtrade chocolade-eitjes bij PLUS

Voor eerlijke chocolade-eitjes moet je dit jaar bij PLUS zijn. Alle cacao in hun huismerkproducten – en dus ook die van de paaseitjes – is namelijk Fairtrade gecertificeerd. Dit betekent dat de cacaoboeren en arbeiders een betere prijs krijgen voor de producten die zij produceren, waardoor een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan hun werk- en leefomstandigheden. Fijn detail: afgelopen jaar heeft PLUS met haar Fairtrade huismerkproducten (vooral bananen, daarna koffie en cacao) bijna 1,7 miljoen US dollar aan premie gerealiseerd voor boeren en arbeiders. Dat is de hoogste Fairtrade premie van een supermarkt ooit.

4. Maak een seizoenstafel

Breng een ode aan het voorjaar met een mooie seizoenstafel. Met bolletjes en bloemen, zoals krokussen, narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en tulpen. Echt of zelf gemaakt van papier. Een lentetak van kronkelwilg of -hazelaar kun je behangen met kleurige eitjes. Of vul vogelnestjes met beschilderde eieren, kuikentjes van wol en paashaasjes van vilt en maak boeketjes van lentetakjes, bloesem, blaadjes en bloemetjes en vlecht er kransjes van.

5. Zaai goede (en groene) intenties

De dagen rondom Pasen lenen zich ook goed voor het planten van groen. Het is een mooie, fysieke manier om de lente te verwelkomen en helpt je gegrond te voelen. Zie de zaadjes die je zaait als symbool voor je toekomst en geef elk zaadje en elke bol een verlangen voor de toekomst mee. Visualiseer hoe deze zaadjes en bollen groeien en bloeien tot prachtig groen en hoe, parallel daaraan, jouw verlangens hetzelfde doen.

6. Verspreid positiviteit

De lente staat voor positieve energie. Draag dat over – zeker in deze tijd – door mensen te verrassen met een liefdevolle boodschap. Deel bijvoorbeeld kaartjes uit met een mooie spreuk, paasgedachte of wens. Of zet iets liefs op een ei. Wie zoiets ontvangt, is geneigd om zijn of haar blijdschap ook weer met anderen te delen. Zo creëer je een domino-effect van positieve energie en maak je Pasen nog een stukje vrolijker.

Alles voor een fair Pasen

Dat vind je bij PLUS! Want niet alleen de PLUS chocolade-eitjes bevat cacao dat Fairtrade gecertificeerd is, ook de PLUS chocolade broodjes en choco croissantjes, cheescake, donuts en brownies. Maak je Fairtrade paasontbijt of -brunch compleet met Fairtrade bananen (PLUS is al tien jaar de eerste supermarkt die alleen Fairtrade bananen verkoopt), PLUS Origins Fairtrade koffie, thee en chocolademelk. Ontdek hier meer over hoe maatschappelijk verantwoord PLUS onderneemt.

PLUS supermarkt

Fairtrade triple chocolate meringue ijstaart

Personen: 12
Bereiding: 30 minuten + 2 uur wachttijd

Wat heb je nodig?

  • 100 g pure chocolade
  • 100 g witte chocolade
  • 1 liter vanille-roomijs (PLUS, bak 1 liter)
  • 1 bak duo chocolade slagroomijs (PLUS, bak 900 ml)
  • 1 pak paas-schuimkransjes (125 g)
  • 8 paaseitjes melk, puur, wit (PLUS FeestMoment, zak 250 g)
  • 6 paaseitjes ruby (PLUS FeestMoment, zak 115 g)

Extra: 
Bakpapier
cakevorm 25 x 10 cm

Zo maak je het!

  1. Bekleed de cakevorm met bakpapier en laat de lange rand royaal overhangen. Smelt de pure en de witte chocolade apart au bain-marie. Snijd het vanille-ijs in plakken van 1,5 cm en maak met de helft een egale laag in de cakevorm. Doe er zigzaggend 1/3 van de gesmolten pure en witte chocolade over. Gebruik hiervoor een lepel.
  2. Snijd het chocolade-ijs in plakken en maak met de helft een tweede laag. Verkruimel ¾ van de schuimkransjes erover. Verdeel de rest van het chocolade-ijs erover. Zigzag er 1/3 pure en witte chocolade over. Maak een derde laag met de rest van het vanille-ijs. Dek af met bakpapier en zet de ijstaart minimaal twee uur in de vriezer. Bewaar de gesmolten chocolade.
  3. Smelt vlak voor het serveren de chocolades opnieuw. Stort de ijstaart op een schaal. Versier met schuimkransen, zigzag de rest van de chocolade erover en garneer met paaseitjes.

Ontdek hier nog veel meer lekkere PLUS paasrecepten.

Volgend artikel
Kleurenpsychologie: deze kleuren werken kalmerend en grondend
Kleurenpsychologie: deze kleuren werken kalmerend en grondend