Vier de lente met deze vijf lente rituelen

Vier de lente met deze vijf lente rituelen Vier de lente met deze vijf lente rituelen Vier de lente met deze vijf lente rituelen

Het is zacht, groen, mild, vrolijk en licht: het is lente! We vieren dat het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de lucht weer blauw is en we aan het begin staan van een geheel nieuw seizoen. Vier de lente met deze vijf lente rituelen: zo ga je als herboren het voorjaar in.

1. Een ritueel van bevrijden en loslaten

De lente staat bij uitstek symbool voor een nieuw begin. Het ideale moment om ook je huis te bevrijden van dat wat geweest is, oftewel: een grote voorjaarsschoonmaak houden. Schrob de vloeren, hang nieuwe foto’s in je lijstjes, ruim je kledingkast op en geef alle kledingstukken die je al een jaar niet aan hebt gehad weg. Maak met jezelf de afspraak dat elke keer als je iets nieuws krijgt of aanschaft voor in je huis, je ook iets wat je niet meer nodig hebt weggeeft aan een ander. Zo houd je je huis opgeruimd en fris, behoud je de ruimte én voel je je stukken lichter.

Als je na afloop de ramen wijd openzet en (eventueel) een frisse olie door het huis verspreidt, voel je het in elke vezel van je lichaam: de lente kan beginnen.

2. Vier de lente met deze rituelen en goede (en groene) intenties

Het planten van groen is een mooie, fysieke manier om de lente te verwelkomen. Zie de zaadjes die je zaait als symbool voor je toekomst en geef elk zaadje en elke bol een verlangen voor de toekomst mee. Visualiseer hoe deze zaadjes en bollen groeien en bloeien tot prachtig groen en hoe, parallel daaraan, jouw verlangens datzelfde doen.

Zaai de zaadjes na afloop in je tuin, op je balkon of in een park in de buurt.

3. Een ritueel van de schoonheid van het voorjaarslicht

‘Wie baadt in de douw bij zonsopkomst in de lente ondervindt het hele jaar door schoonheid’; een ritueel van vroeger die het proberen waard is, toch? Plan een ochtend waarop je nog voor zonsopkomst naar buiten gaat en de eerste zonnestralen vanaf een mooie plek kunt aanschouwen. Voel de voorzichtige warmte op je gezicht en besef: er doemt zich wéér een prachtige, nieuwe dag voor je op. Magisch!


4. Een ritueel van positieve energie

Verspreid blijdschap en liefde letterlijk door het uitdelen van kaartjes met positieve boodschappen. Wie een kaartje met ‘volg je dromen’, ‘jij bent prachtig’ of een andere mooie spreuk ontvangt is geneigd om zijn of haar blijdschap ook weer met anderen te delen. Zo creëer je een domino-effect van positieve energie die het begin van de lente nog een stukje vrolijker maakt.

5. Een ritueel van welvaart en voorspoed

Dit laatste ritueel is een ritueel voor het verwelkomen en delen van bloei en welvarendheid. Het voelt misschien wat gek, maar bij dit ritueel gooi je muntjes die je voorspoed en succes hebt toegewenst verspreid door je huis. Laat de muntjes 24 uur liggen en verzamel ze daarna, om ze vervolgens weg te geven aan iemand die een klein zakcentje goed kan gebruiken. Hiermee verspreid je de voorspoed die je hebt gecreëerd en – misschien nog wel het belangrijkste – deel je die letterlijk met een ander.

Geniet van de lente!

Meer weten over de lente?

Toe aan een frisse start deze lente? Volg dan dit stappenplan.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Vier Ostara, de aankondiging van de lente
Vier Ostara, de aankondiging van de lente