Toe aan een frisse start deze lente? Laat dit stappenplan jouw gids richting verandering zijn

Toe aan een frisse start deze lente? Laat dit stappenplan jouw gids richting verandering zijn Toe aan een frisse start deze lente? Laat dit stappenplan jouw gids richting verandering zijn Toe aan een frisse start deze lente? Laat dit stappenplan jouw gids richting verandering zijn

Geen periode zo geschikt voor een frisse start als de lente. Op welk gebied je ook een schone lei wenst, deze 9 stappen loodsen jou ongeschonden richting verandering.

1. Wees vergevingsgezind

Afscheid nemen van het verleden is essentieel voor een nieuw begin. Vaak vinden we dat lastig en blijven verdriet, kritiek en zelfverwijt ons achtervolgen. De kunst hierin is om het verleden niet te vergeten, maar wel los te laten. Durf in de spiegel te kijken en neem verantwoordelijkheid voor dingen die zijn misgegaan, maar veroordeel jezelf niet. Wees opmerkzaam van wat je daarbij voelt, geef een plek aan die emoties én leer ervan.

2. Benader jouw frisse start als healing

Ben jij bijvoorbeeld een schilder die de laatste tijd weinig nieuw werk heeft gecreëerd? Of heb je onlangs een pijnlijke afwijzing meegemaakt? Noem jouw nieuwe begin dan een ‘healing van creativiteit’. In het begin klinkt dat misschien bevreemdend, maar dit woord bevat een liefdevolle energie die jouw gedrag en gedachten positief kunnen voeden. 

3. Gun jezelf de tijd

Gooi niet meteen in de hoogste versnelling het roer om, maar neem een paar weken om na te denken. Over waar je was, waar je nu bent en waar je naartoe wilt. Dit is de periode waarin je richtingloos ronddobbert in een roeibootje. Probeer niet koste wat het kost ergens voet aan wal te zetten, maar spendeer tijd met jezelf in stilte. Mediteer en noteer alle wensen en verlangens die in je opkomen. Jouw intuïtie en onderbewustzijn zullen het roeibootje vanzelf de juiste kant opblazen.

Nieuwe speciale editie: ‘Mindful met Happinez’

  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

4. Wees goudeerlijk over je verlangens (en durf groot te dromen)

Draait jouw frisse start om een nieuw huis? Sta jezelf toe een beetje te dagdromen. Kies een buurt waar je het allerliefste zou wonen en visualiseer je droomhuis. Het draait nu even niet om realisme, maar laat je fantasie juist de vrije loop. Gooi je verlangens ongecensureerd het universum in. De realiteit komt in een later stadium wel, nu is het juist zaak jouw gedachten niet te laten sneuvelen in ‘kan niet’ en ‘lukt niet’. Het is niet alleen een leuk gedachte-experiment, je weet ook nooit welke invloed de wet van aantrekkingskracht kan hebben.

5. Verzin een strategie – maar blijf flexibel

Nu je duidelijk hebt wat je zou willen, is het tijd voor actie. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe studie gaan volgen (als onderdeel van een carrière-healing bijvoorbeeld), maak dan een praktisch en gedetailleerd plan. Blijf je fulltime werken en ga je daarnaast naar school? Of kies je ervoor om parttime te gaan werken? Hoe ga je dat financieel redden? Door dit allemaal op een rijtje te zetten, breng je kalmte in het proces van vernieuwing. Wees hierin trouwens niet rigide, plannen kunnen immers ook wijzigen (zie ook stap 9).

6. Bedenk grenzen voor jezelf

Het afbakenen van grenzen werkt verhelderend voor jezelf en anderen. Wil je bijvoorbeeld een financiële healing? Maak dan duidelijk wat je verwacht van jezelf en van de mensen om je heen. Zo zorg je ervoor dat vrienden je niet over gaan halen om een duur kaartje te kopen voor een duur feest, of accepteert je partner dat je je nu even geen verre reis kunt veroorloven. Probeer binnen je eigen grenzen te blijven, maar oordeel niet te hard als je eroverheen gaat. Wees liefdevol naar jezelf, als een ouder die een kind iets probeert bij te brengen. Geloof ons, dat werkt duizend maal beter dan zelfkritiek en perfectionisme.

7. Vraag iemand met je mee te leven

Een healing is een krachtig proces dat veel makkelijker gaat als iemand je ondersteunt. Kies één of twee mensen om met je mee te wandelen in deze reis van verandering. Dit kan bijvoorbeeld een psycholoog of therapeut zijn, maar ook een vriend of familielid die jou kan motiveren. Deel met hen alle kleine overwinningen, maar durf het ook te delen als dingen niet gaan zoals gepland. 

8. Ga regelmatig op date met jezelf

Deze quality time kun je gebruiken om opnieuw te focussen op waar je heen gaat én te reflecteren op waar je nu staat. Doe bijvoorbeeld een ritueel bij elke nieuwe of volle maan en sta dan stil bij de vordering van je healing. Of kies ervoor om wekelijks een lange wandeling te maken waarin ruimte is voor alle emoties die bij jouw healing komen kijken. Nog een goede manier om regelmatig bij jouw reis stil te staan, is door een dagboek bij te houden. Ook omdat het leuk is om na een bepaalde periode te kijken hoe ver je al bent gekomen.

9. Weet wanneer je je over mag geven

Soms heeft het universum een ander pad voor je in gedachten dan jijzelf. Misschien wel een pad dat jijzelf niet eens had kunnen verzinnen. Als het leven je opeens richting B instuurt terwijl jij net richting A in gedachten had, kan dat best verwarrend of onhandig zijn. Heb je bijvoorbeeld net dat droomhuis in Utrecht gekocht, ontmoet je je grote liefde die in Groningen woont. Probeer in dit soort situaties dichtbij jezelf te blijven en vertrouw op je intuïtie. Sommige veranderingen staan dan misschien niet op de planning, maar kunnen juist daarom bron van vreugde en geluk zijn. Hou als vuistregel in je achterhoofd: als het goed voelt, is het dat waarschijnlijk ook.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Wil je ook ontdekken wat leven met de seizoenen je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over een frisse start?

De drie inzichten van een nieuw begin.

Volgend artikel
Vertrouw erop dat je opnieuw kunt beginnen
Vertrouw erop dat je opnieuw kunt beginnen