3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden

3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden 3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden 3 tips om je eigen beste vriend(in) te worden

Als een goede vriend(in) in de put zit, gebruiken we liefdevolle, troostende woorden om diegene op te beuren. De meeste mensen zijn voor anderen veel milder dan voor zichzelf en dat is zonde, want het leven wordt een stuk lichter en liever met een gezonde dosis zelfcompassie.

Zoals goede vrienden situaties meemaken waarin ze jou hard nodig hebben, zijn er ook genoeg momenten waarop jij jezelf heel hard nodig hebt. Als je een misser had op je werk bijvoorbeeld, of een woordenwisseling met je partner die een onrustig gevoel opwekt. Als een vriend(in) tijdens zo’n baalmoment bij jou komt, ben je waarschijnlijk troostend en begripvol. De kans is groot dat je spreekt in geruststellende, positieve bewoordingen. Probeer nu in gedachten eens terug te gaan naar een moment dat jij zelf in de put zat. Gebruikte je toen ook zulke opbeurende woorden, of ging dat er anders aan toe?

Waarschijnlijk het laatste, als je lijkt op de meeste mensen. Over het algemeen vinden mensen het makkelijker om vriendelijk te zijn voor een ander dan voor zichzelf. Op de momenten dat we vriendelijke, lieve woorden het hardst nodig hebben, zijn we vaak hard, streng een heel kritisch op onszelf.

Natuurlijk weten we stiekem wel dat een beetje mildheid ons veel harder brengt dan perfectionisme en zelfkritiek. Toch is het vaak moeilijk om daar in de praktijk ook echt mee aan de slag te gaan. In onze maatschappij bestaat nog steeds het idee dat geluk iets is dat buiten onszelf ligt. Een mooi huis, fijne relatie, leuke kinderen, uitdagend werk. Voortdurend streven we naar niets minder dan perfectie en proberen we alle ballen in de lucht te houden. Maken we een misser of hebben we een baalmoment? Dan spreken we onszelf streng toe en zo worstelen en struikelen we onze dagen door – zoekend naar dat ultieme geluk, dat we nooit helemaal lijken te vinden. De sleutel tot geluk ligt namelijk niet buiten onszelf, maar zit in onszelf.

Als het in onze binnenwereld vredig, mild en kalm is, zal de wereld om ons heen dat ook worden. Wie zich daarvan bewust wordt, heeft de eerste stap richting meer zelfcompassie al gezet. Bewustwording is immers de eerste stap richting verandering. Omdat we jarenlang geconditioneerd zijn onszelf in harde bewoordingen toe te spreken, kan de geest niet van de ene op de andere dag veranderen. Dat vraagt een heleboel oefening en geduld. De reis naar meer zelfcompassie is zeker geen makkelijke – maar wel één die heel erg de moeite waard is.

Dit helpt je een klein beetje op weg

1. Bewustwording is de eerste stap naar verandering

Probeer jezelf elke dag uit te dagen je interne dialoog uit positieve, bemoedigende woorden te laten bestaan. Vaak zijn we ons niet eens bewust van de manier waarop we onszelf toespreken. De volgende oefening kan je daarmee helpen. Schrijf op wat je tegen een goede vriend(in) zou zeggen als hij of zij een grote fout heeft gemaakt. Wat zou je zeggen? En op wat voor toon? Wanneer je klaar bent, doe je precies hetzelfde, alleen richt je je dan tot jezelf. Vaak zit er een groot verschil tussen de twee geschreven teksten.”

2. Wees mild voor jezelf (en ontdek waar jouw behoeftes liggen)

Elke persoon is anders en heeft heel persoonlijke behoeften als het op positief denken aankomt. Zoek wat voor jou belangrijk is en maak daar positieve mantra’s van. Ben je enorm perfectionistisch op je werk, onthou dan dat ‘fouten maken mag’. Het is geen ramp als je fouten maakt of niet perfect bent, sterker nog: dat maakt je waarschijnlijk een veel leuker persoon dan als alles vanaf geboorte van een leien dakje zou gaan. Nog een voorbeeld: ben je heel gevoelig en zou je willen dat anderen je niet zo konden raken met hun woorden? Denk dan ‘ik ga dingen makkelijker van me af laten glijden’ in plaats van ‘ik ga me niet zo snel laten raken’. Het lijkt een klein verschil, maar kan enorm helpen om wat liever voor jezelf te zijn.

3. Oefening baart kunst (dus gun jezelf wat tijd)

Wanneer je je bewust bent geworden van de manier waarop je jezelf toespreekt, kun je het veranderen. Dat gaan niet snel en is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. In het begin voelt dat misschien geforceerd en onwennig en kost het nog veel moeite. Toch zul je uiteindelijk merken dat vriendelijke, milde woorden een grotere plek in je vocabulaire zullen gaan innemen, net zolang tot het als vanzelf gaat.

Meer Happinez?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Zo vergroot je de kans om 100 jaar oud te worden
Zo vergroot je de kans om 100 jaar oud te worden