Susan Smit over traditie en vrijheid

Door Susan Smit
Susan Smit over traditie en vrijheid Susan Smit over traditie en vrijheid Susan Smit over traditie en vrijheid

We leven op een wonderbaarlijke, fantastische planeet waar miljoenen vormen van leven samenleven. Het is hier een bonte chaos van varianten in levensvormen en binnen die levensvormen weer gradaties in bewustzijn. Alle mogelijke trillingen zijn aanwezig; pluraliteit is de wet van de aarde. Iedereen die als ziel heeft gekozen hier te zijn, zal moeten leren daarmee om te gaan.

Diversiteit is een belangrijk principe in de natuur: in verscheidenheid ontstaat de grootste kracht. Dat geldt voor de natuur – die zich door het creëren van miljoenen verschillende levensvormen verzekert van overleving en evolutie – maar ook voor mensen. Het vrijuit ontplooien van verschillende typen persoonlijkheden, met hun unieke kwaliteiten en behoeftes, zorgt voor een sterke, evenwichtige maatschappij. Laat duizend bloemen bloeien. Alleen, in deze wereld zijn machtsstructuren, van religieuze en politieke aard, die dat bloeien van duizend bloemen verhinderen. Georganiseerde godsdienst heeft de neiging om leefregels op te stellen en dat na verloop van tijd ‘de wil van God’ te noemen; de maatschappelijke machthebbers noemen hun leefregels en gebruiken uiteindelijk ‘cultuur’ of ‘traditie’.

Meegaand met de tijd

Traditie is niets meer dan de manier waarop de meeste mensen iets al betrekkelijk lang doen. Het is bedacht, het is niet heilig. Een religieus boek kan evenmin heilig zijn; het is mensenwerk dat ooit door mensen is opgeschreven en daarna eindeloos geïnterpreteerd en hertaald. Tradities zouden niet statisch maar dynamisch moeten zijn; meegaand met de tijd. Ze zijn veranderlijk, tijdelijk en voorwaardelijk. Alleen de natuurwetten zijn tijdloos en universeel, de rest zou altijd mee moeten bewegen.

Mensenrechten boven traditie

Als een religieuze of culturele traditie mensenrechten aantast, dan moeten we die traditie goed tegen het licht houden. Mensenrechten zouden altijd boven traditie moeten gaan, net als dierenrechten, trouwens. Als we de menselijke drang naar ontplooiing en het verlangen van de ziel naar zelfverwerkelijk op waarde schatten, moeten we als mens de moed hebben om tegen tradities in te gaan als zij deze waarden bedreigen. We moeten dapper zijn om uit de pas te lopen om een eigen richting te bepalen én het voor anderen op te komen die dit willen doen.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Susan Smit over genderverwarring.

Volgend artikel
De waarde van verbinding volgens Susan Smit
De waarde van verbinding volgens Susan Smit