Adem in, adem uit: de Zwitserse natuur brengt je in balans

Adem in, adem uit: de Zwitserse natuur brengt je in balans Adem in, adem uit: de Zwitserse natuur brengt je in balans Adem in, adem uit: de Zwitserse natuur brengt je in balans

O wat is Zwitserland toch fijn. Alleen voor het diep inademen van die heilzame berglucht wil je er al naartoe. Maar er is meer om je over te verwonderen. Zeker in de prachtige regio Graubünden waar je binnen no time gereset bent door de schilderachtige natuur.

Graubünden ligt in het zuidoosten van Zwitserland, midden in de Zwiterse Alpen. In de winter is het een geliefd skigebied met bekende wintersportdorpen als Davos, St Moritz, Zermatt en Gstaad. In de zomer tref je er veel wandelaars, genietend van hoge bergtoppen, uitgestrekte bergweiden en bergmeren. Omringd door al deze natuurwonderen is dit de perfecte setting om al wandelend je gedachten de vrije loop te laten. Om weer helemaal in het hier en nu te zijn en je te verbinden met de natuur.

Ontdek het mooie Val Poschiavo

Wil je van de gebaande paden in deze regio? Reis dan af naar Val Poschiavo. Dit is het zuidelijkst gelegen dal in Graübunden en biedt tot aan de grens met Italië een van de meest afwisselende landschappen van Zwitserland. Het authentieke natuur- en cultuurlandschap van dit dal (zie bovenste foto, bij uitzichtpunt Sassal Mason) strekt zich hemelsbreed over slechts 25 kilometer uit. Van de ijsreuzen van de Bernina-keten tot aan de lager gelegen wijnstokken van het Veltlin. We geven je vijf fijne tips voor het ontdekken van dit prachtige dal.

1. Met de Bernina Express

Om in Val Poschiavo te komen, is het een aanrader om met de Trenino Rosso of de Bernina Express te gaan. Dit zijn de rode treinstellen van de Rhätische Bah. Deze tocht start vanuit Chur (hoofdstad van Graübunden) via het Engadin naar Val Poschiavo. Vanuit de panoramatrein heb je een prachtig uitzicht op het adembenemende landschap.

Bernina express

De Bernina Express bij Lago Bianco. ©Tobias Ryser 

2. Mooie wandelingen

Vanuit het gebied Val Poschiavo kun je eindeloze wandelingen maken. Aanrader is Via Albula Bernina: een wandelpad langs het UNESCO-werelderfgoed van de Rhätische Bahn. Op deze wandelroute is prachtig te zien hoe in harmonie met de natuur de UNESCO-objecten als bruggen, viaducten en trainstations zijn ingebed in het woeste berglandschap. In totaal zijn er tien etappes die je kunt wandelen. En fijn: je kunt op elk punt beginnen waar je maar wilt.

wandelen

Val Poschiavo bij San Romerio met uitzicht op het Lago di Poschiavo

3. Lokale lunch met uitzicht bij Alp Grüm

Las bij Val Poschiavo zeker even een pauze in bij Alp Grüm op 2.091 meter hoogte. Bij dit restaurant heb je een fantastisch uitzicht op het dal, de machtige Palü-gletsjer en het mooie Lago di Poschiavo. En ondertussen kun je hier heerlijk lokaal lunchen. Leuk te weten: in dit Italiaanstalige stukje Graubünden wordt onder het label 100% Valposchiavo een scala aan unieke lokale producten en culinaire belevenissen gepresenteerd. Twaalf restaurants dragen het label – waaronder Alp Grüm – en hebben op de kaart lokale specialiteiten, hoofdzakelijk biologische teelt. Je vindt in dit gebied overigens ook de meeste bio-boerderijen van Zwitserland.

4. Liefelijke dorpjes

Het ene dorpje in dit gebied is nog mooier dan het andere. Bezoek sowieso het stadje Poschiavo met zijn statige patriciërshuizen en de ‘Spaniolenviertel’ (Spanjolenwijk) met kleurrijke huizen. Maak er een wandeling door de nauwe steegjes en langs prachtige pleintjes of bezoek het kunstmuseum. In de restaurants geniet je van regionale specialiteiten.

Uitzicht op het dorpje Poschiavo. ©Zwitserland Toerisme/Christof Sonderegger

5. Slapen in een historisch hotel

Zoek je nog een fijne plek om te slapen? Dat kan in het eerste hotel van Poschiavo: Hotel Albrici uit 1848. Het in 1682 gebouwde huis diende eerst al paleis voor de toenmalige burgemeester Bernardo Massala. Veel details zijn nog intact gebleven. Dit Swiss Historic hotel is centraal gelegen aan een schilderachtig dorpsplein. In het restaurant kun je heerlijke Puschlavese en seizoensgebonden specialiteiten eten, maar ook knapperige pizza’s.

Hotel Albrici. © Zwitserland Toerisme

6. Lago di Saoseo

Adembenemend mooi is Lago di Saoseo, een hartvormig meer in Val da Camp. Er zijn veel mooie wandelroutes. Je kan er komen door de bus vanaf Poschiavo richting Samedan te nemen. Dit is een busrit van 14 minuten. Vanaf het busstation Sfazù is het vervolgens een wandeling van gemiddeld 5 uur. Vanuit Sfazù, volg de borden naar Camp. Vanaf Camp volg je de borden Lagh da Val Viola tot Lagh da Val Viola. Vanaf Lagh da Val Viola, volg de borden naar “Lagh da Saoseo”. Blijf de wegwijzers “Rifugio Saoseo CAS – Terzana/Sfazù-Terzana/Pozzulasc-Sfazù-Doss/Sfazù-Sfazù” volgen.

lago di saoseo

Lago di Saoseo © Zwitserland Toerisme/Nicola Fuerer

Credits bovenste foto: Alp Grüm, Val Poschiavo

Bekijk meer tips op Happinez.nl/zwitserland

Volgend artikel
Ontdek de symbolische kracht van deze bloemen
Ontdek de symbolische kracht van deze bloemen