Terug naar overzicht

The Braveheart Club #2: Bibian Mentel

The Braveheart Club #2: Bibian Mentel The Braveheart Club #2: Bibian Mentel The Braveheart Club #2: Bibian Mentel

Een gesprek met drievoudig paralympische snowboardkampioen Bibian Mentel, over ziekte en de dood, maar vooral over het leven en wat je daarin kunt bereiken – met of zonder beperking.

Bibian Mentel, moeder, levensgenieter en drievoudig snowboardkampioen. Ze was 27 toen ze te horen kreeg dat er een tumor in haar rechteronderbeen zat. Het amputeren van haar onderbeen was de meest veilige keuze. Ze liet zich niet uit het veld slaan en ging door als paralympisch snowboarder.

Maar de kanker liet haar niet met rust en in de achttien jaar die volgde kreeg ze negen keer opnieuw kanker, onderging ze vijf longoperaties en werd ze 74 keer bestraald. In 2016 kreeg ze te horen dat ze uitbehandeld was. Bibian Mentel is op 29 maart 2021 op 48-jarige leeftijd overleden.

The Braveheart Club

The Braveheart Club is een podcast van Happinez en angst-onderzoeker Roanne van Voorst, waarin we in gesprek gaan met moedige mensen. Vrije denkers. Mensen die tegen de stroom in durven te gaan, en die daarvoor kleine en grote angsten overwonnen. Mensen die soms bang waren, maar besloten dat iets anders, belangrijker was.

Beluister hier de andere afleveringen.

Meer weten over Bibian?

Om kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking volop aan het sporten te krijgen, heeft Bibian de Mentelity Foundation opgericht. Voor meer informatie daarover, kijk op: www.mentelityfoundation.org

Meer afleveringen beluisteren?