Schep je eigen heelal met deze 6 knutselwerkjes

In een stikdonkere nacht is er veel te zien aan de hemel. De maan, sterren, en hé, daar beweegt een lichtje. Is het een raket, of een satelliet? Je krijgt er zin van om je eigen heelal te scheppen! Laat je inspireren door de knutselwerkjes die wij maakten, maar gebruik vooral je eigen fantasie en wat je thuis voorhanden hebt aan materialen.

Deel met vrienden:

Sterrenkijker

Alle rollen verzamelen! Een posterkoker, closetrolletjes, een dikke koker uit de tapijt- of stoffenwinkel – en als je die niet kunt vinden kun je ook zelf kokers maken van karton of dik papier. Ze werden beplakt met gekleurd papier met randjes van gekleurd plakband voor een mooi strakke afwerking. De standaard knutselden we in elkaar van restjes hout en een bezemsteel en het ‘draaiwiel’ van een oude deksel. Alles werd mooi strak beplakt met papier – maar verven kan natuurlijk ook.

Sterren en planeten

Voor deze sterren en planeten gebruikten we gekleurd en bedrukt (cadeau) papier en plastic vellen in diverse kleuren, die we soms ook over elkaar heen plakten tot we tevreden waren over het resultaat. Een witte piepschuimen donutvorm uit de hobbywinkel toverden we met verf om in een planetaire ring en een roze geschilderd balletje werd een kleine planeet.
Alles komt het mooist tot z’n recht tegen een donkere achtergrond – een met schoolbordverf gerolde houten plaat bijvoorbeeld, of een stevig stuk karton. De papieren vormen en de kromme lijnen (van gekleurd plakband) werden erop geplakt, de ring en het balletje hangen er aan een dun draadje vóór, wat een mooi diepte-effect geeft.

Raket

Deze raket is misschien wel groter dan jij – anderhalve meter! Dat komt omdat we begonnen met een lat die toevallig zo lang was. Daarop zijn we de vorm van een raket gaan bouwen met stukken karton. Het is het fijnst als je grote stukken kunt vinden, bijvoorbeeld waar een fiets in verpakt was of een tv of wasmachine, maar kleiner kan ook – die plak je dan aan elkaar met stevig tape, gaffertape of ducttape bijvoorbeeld. Dan komt het leukste deel: de aankleding. Onze raket is met behanglijm beplakt met papieren tafelkleden, die zijn er in veel kleuren, makkelijk te scheuren en niet duur. De details als raampjes, ‘vuur’ uit de uitlaat enz. komen uit de doos met kosteloos materiaal. Eierdozen, deksels, closetrolletjes, verpakkings- materiaal – alles kan je inspireren tot de mooiste creaties.

Hemel en aarde

Samen om de eettafel een groot kunstwerk maken, dat is leuk om te doen op een druilerige vakantie- of weekenddag. Je hebt er een groot stuk stevig karton voor nodig, zo groot als de hele eettafel. Of plak een paar stukken tegen elkaar met gaffertape. Smeer in met behanglijm en beplak met effen gekleurd papier, inpakpapier of een gekleurd papieren tafelkleed bijvoorbeeld. Beetje kreukelig hier en daar is niet erg, dat geeft juist een leuk effect. Knip en scheur nu allerlei vormen, objecten en figuren uit vouwblaadjes en plakken maar. Misschien wordt het zó mooi dat het een ereplaats aan de muur krijgt.

Ruimteschip

Als je rondkijkt op zolder, in de garage, schuur of bij de vuilnis vind je soms dingen die je fantasie aan het werk zetten. Een bij het grofvuil gevonden plastic koepel was hier het begin. Met een grote plastic hoepel, plastic, papier en heel veel gaffertape werd daar een ruimteschip van gemaakt. Papieren soepbakjes werden lampen, kartonnen kokers de uitlaat en zilver gespoten plastic plantenpotten het landingsgestel (op de foto niet te zien).

Ruimtepak

Dit stoere ruimtepak is even een projectje, maar dan heb je ook wat. Voor de papier-maché ruimtehelm blaas je een grote ballon op tot groter dan je hoofd. Bekleed met aluminiumfolie en plak hierop met behanglijm stukjes papier, gescheurd van oude kranten bijvoorbeeld. De onderkant kun je open laten; het wordt geen bal. Goed laten drogen – dat kost gauw een dag – de ballon lekprikken en dan de voorkant eruit knippen voor een mooie helmvorm. Van het stuk dat je eruit geknipt hebt kun je een kinband maken, die je vastplakt met tape. Beplak weer met papier voor een mooi geheel. Als alles goed droog is de randen eventueel nog afplakken met tape en alles zilver spuiten.* Het jasje, de broek en de stoere boots vonden we bij de kringloop. Alles een beetje te groot voor een echte ruimtepak-look. De kleur is niet belangrijk, het materiaal wel, omdat ook de kleren zilver worden gespoten. Dat gaat het best op gladde, plastic-achtige materialen zoals nylon en (nep)leer. Spuit ze in dunne lagen en laat tussendoor drogen.

*zilveren spuitverf (er is ook verf op waterbasis) vind je in de hobbywinkel

Styling en productie door Frank Visser, fotografie door Mirjam Bleeker