DIY: zo maak je je eigen natuurlijke muggenspray

DIY: zo maak je je eigen natuurlijke muggenspray DIY: zo maak je je eigen natuurlijke muggenspray DIY: zo maak je je eigen natuurlijke muggenspray

Of je nu afreist naar een warm land of vakantie op eigen bodem viert: de kans is groot dat je vergezeld wordt van een mug of twee. Al zoemend dartelen ze onzichtbaar om je oren en houden ze je uit je slaap, om de volgende ochtend wakkert te worden met een paar jeukende bulten op je lijf.

Vanwege mijn Antilliaanse roots hebben die bulten bij mij slechts de grootte van een speldenprik. Jeuk heb ik nooit. Ik gebruikte, om die reden ook nooit DEET. Bij mijn man en dochter was dat anders. Hun hele lichaam zat onder de kriebelende rode plakkaten. En omdat DEET zo’n venijnig goedje is, begon ik enkele jaren geleden zelf met het maken van anti-muggen spray. Een goedkoop, makkelijk te maken en gifvrij middel dat alleen natuurlijke en onschadelijke ingrediënten bevat. Het is zo veilig dat het zelfs op pasgeboren baby’s gebruikt kan worden. En het allerbeste nieuws: het werkt écht!

Met deze huisgemaakte spray kom je je vakantie zorgeloos, gezond én muggenbult vrij door. Happy summer!

Recept voor muggenspray

Ingrediënten

Een leeg spray flesje a 120 ml

  • 60 ml water
  • 60 ml toverhazelaar water (witch hazel)
  • 30 druppels natuurlijke essentiële citronella-olie
  • 30 druppels natuurlijke essentiële teatree-olie
  • 30 druppels natuurlijke essentiële lavendel-olie

Instructies

Giet het water en de toverhazelaar in het lege spray flesje. Houd een centimeter of twee aan ruimte over om te schudden. Voeg de essentiële olie toe, plaats de dop erop en schud. Spray vervolgens op je lichaam.

Extra tip

Spray ’s avonds gerust wat van deze anti-muggen spray op je haar, kussenhoes en beddengoed. Ook dat helpt.

Tekst en receptuur door Kyra de Vreeze


Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
DIY: zo maak je zelf een beschermende dromenvanger
DIY: zo maak je zelf een beschermende dromenvanger