Dieren zijn als spiegels, ze tonen ons eigenschappen en vermogens die – al dan niet verborgen – in onszelf zitten. Met welk dier heb jij affiniteit, en wat zegt dat? We stellen hier zeven dieren en hun spirituele, mythologische en symbolische betekenissen voor.
Soms komt een dier spontaan op je pad: je ziet het in je tuin, in het bos, op straat, op televisie, je leest er ineens overal over of het komt je bezoeken in je dromen. Zo’n dier kan een boodschap voor je hebben. Door je te verdiepen in zijn eigenschappen en gedrag, kun je iets leren over je eigen leven, zeggen sjamanen.
De volgende zeven dieren hebben een rijke symboliek. Tot welk dier voel je je het meest aangetrokken, en wat zou dat over jezelf kunnen zeggen?
1. Slang: Transformatie en heling
Geen dier met zoveel tegenstrijdige symbolische betekenissen als de slang. Want staat hij nu voor positieve krachten zoals vruchtbaarheid, wedergeboorte en gezondheid, of voor ‘het kwaad’ en de zonde? Een slingerende slang rond een staf, de esculaap, is bijvoorbeeld een symbool van geneeskracht en energie. Maar het was ook een slang die, in het Bijbelverhaal, Eva in het Paradijs verleidde tot het eten van de verboden vrucht.
Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’
-
Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen
-
Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen
-
En nog veel meer
Slangen staan ook voor seksualiteit, en dan voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke. Wanneer een slang zich opricht als een cobra wordt hij een fallussymbool, en tegelijkertijd is er de sensuele, beweeglijke en aardse kant van de slang die juist de vrouwelijkheid benadrukt.
In oosterse tradities is de slang het symbool voor seksuele, scheppende levenskracht: kundalini. Dit ‘slangenvuur’ ligt opgerold onder aan de ruggengraat. Wanneer we ons ontwikkelen en in onze kracht komen, komt deze oerenergie vrij. Waarmee de slang transformatie en wedergeboorte symboliseert.
Als je de slang als jouw symbool hebt gekozen, heb je behoefte om een gedachte, handeling of wens om te zetten, om heelheid te bereiken.
2. Uil: Mysterie en intuïtie
Niet zo verwonderlijk dat om een dier dat voornamelijk ’s nachts leeft, een zweem van mystiek en mysterie hangt. Deze vogels kunnen niet alleen heel goed zien in het donker, ze kunnen ook extreem goed waarnemen waar geluiden vandaan komen. Dat zorgt ervoor dat ze al sinds de oudheid helderziende en helderhorende gaven toegedicht krijgen.
Happinez Krachtdieren deck
-
Welk krachtdier is jouw gids vandaag?
-
Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging
-
Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren
De veren van de uil worden wel ‘bedriegersveren’ genoemd, omdat er een soort donzige kussentjes op zitten die het geluid dempen. Hierdoor kunnen uilen geluidloos vliegen. Dat maakt dat mensen vaak schrik hebben voor de uil: ze merken niet dat hij eraan komt, en hij kan bovendien zien en horen wat wij niet zien en horen. Door deze eigenschappen wordt de uil in veel culturen beschouwd als symbool van wijsheid. Want waar anderen voor de gek gehouden worden, weet de uil wat er werkelijk speelt.
Is de uil je totemdier, dan bezit je waarschijnlijk een uniek vermogen om door de ogen van anderen heen in hun ziel te kijken. Je zult kunnen zien en horen wat anderen proberen te verbergen, horen wat niet gezegd is en zien wat verborgen is.
3. Kraanvogel: Gezondheid, geluk en concentratie
Duizend kraanvogels vouwen met origamiblaadjes. Het stelt je geduld op de proef en het vergt een immens doorzettingsvermogen. Hiermee hebben we ook meteen twee belangrijke eigenschappen van de kraanvogel te pakken. Deze vogel kan namelijk, net als de reiger, uren achtereen in het water staan turen voordat hij toeslaat. De Japanse traditie om duizend kraanvogels te vouwen is eeuwenoud. Wanneer je die taak volbrengt, zou je wens op gezondheidsgebied in vervulling gaan.
In verschillende culturen staat deze vogel bekend als geluksbrenger en symbool voor een lang leven. In de Chinese oudheid was de kraanvogel al een machtig symbool van gerechtigheid, een lange levensduur en de zon. En omdat kraanvogelmannetjes en -vrouwtjes elkaar levenslang trouw zijn, staan ze ook symbool voor huwelijksgeluk.
Daarnaast is dit een vogel van het water. Het element water staat voor vrouwelijkheid en emoties, en de kraanvogel kan je als krachtdier helpen je eigen vrouwelijke energie beter uit te drukken.
Als trekvogel staat de kraanvogel ook symbool voor de lente, een periode waarin de donkere, koude tijd van het jaar wordt afgesloten en we overgaan naar licht en vrolijkheid. Hij kan je leren dat je je plannen moet uitvoeren wanneer de tijd er rijp voor is: sommige plannen kun je beter uitstellen; dan zul je net als de kraanvogel geduld moeten oefenen. Ondertussen leert deze vogel je hoe je je creatieve bronnen levendig kunt houden en eruit kunt blijven putten – door voor de juiste focus in je leven te kiezen, zoals hij staand in het water (de bron) focust op zijn voedsel.
4. Ezel: Nederigheid en (eigen)wijsheid
Midden in het sterrenbeeld Kreeft liggen twee sterren met de namen Noordelijke en Zuidelijke Ezel. Naast elkaar, maar wel ieder aan een andere kant van de kribbe, schijnbaar verschillende kanten uit kijkend, alsof ze ieder hun eigen weg willen gaan. Dat past wel bij het koppige imago van de ezel: hij bepaalt zelf wel waar hij gaat of staat.
Duizenden jaren geleden is de ezel tam gemaakt door de mens, en doordat hij goedkoper was dan het grotere, trotse paard, werd hij als ‘armoedig’ gezien en voor dom versleten. Terwijl hij dat niet is – een ezel stoot zich immers niet tweemaal aan dezelfde steen.
Als krachtdier nodigt de ezel je uit tot zelfreflectie, met de bijbehorende nieuwe inzichten en kansen die dat biedt – waarbij je je koppigheid soms moet laten varen.
5. Adelaar: Macht, overzicht en vrijheid
Wie ‘Adelaar’ zegt, zegt groot, groter, grootst. Niet alleen letterlijk, omdat het dier een reusachtige vogel is – met bij de zeearend een spanwijdte van zo’n 2,2 meter – maar ook door zijn grootse, majestueuze uitstraling. Hij wordt bewonderd. Niet voor niets wordt deze trotse vogel afgebeeld op veel landenwapens en vlaggen.
De adelaar staat voor macht, schoonheid en onafhankelijkheid. Volgens Ted Andrews zijn adelaars zó goed in voedsel verzamelen, dat ze erg weinig tijd aan jagen hoeven te besteden. En het feit dat ze zich enerzijds zo goed van het land kunnen voeden en anderzijds tot zulke grote hoogten kunnen opstijgen, zegt veel over de betekenis van de vogel als leermeester. De adelaar helpt ons namelijk een evenwicht te vinden tussen ‘van de Aarde zijn’ en er niet aan gebonden zijn.
Adelaar nodigt je uit moed te hebben en boven het alledaagse niveau van je leven uit te stijgen, zodat je overzicht krijgt en je blik zich kan verruimen. Met de kracht van adelaar herinner je jezelf aan de vrijheid van de lucht, aan geestelijk vliegen. Adelaar vraagt je jezelf toestemming te geven vrijheid te zien als iets wat je toekomt. Adelaar vraagt je om de vreugde na te jagen waarnaar je hart verlangt.
6. Panter: Kracht en sensualiteit
Traag en sluw sluipen en dan plotseling, in een uitbarsting van energie, van achteren aanvallen: dat is de krachtige panter ten voeten uit. Panter is overigens de naam die deze machtige kat in Azië heeft, terwijl hetzelfde dier in Afrika luipaard wordt genoemd. Van alle panters heeft de zwarte panter de meeste mystiek om zich heen hangen: hij is een symbool voor het vrouwelijke, de Donkere Moeder, het leven en de krachten van de nacht.
Maar tegenover die duisternis en dood staat ook de wedergeboorte die daarop volgt. De panter staat dan ook voor hernieuwde visie en scherp zien. Ted Andrews linkt dat ook aan het zogenoemde binoculaire gezichtsvermogen van de panter: zijn beide ogen functioneren afzonderlijk. Daardoor krijgt het zicht van de panter meer diepte.
Wie de panter als krachtdier heeft, zal daardoor ook een grotere diepgang in zijn of haar visie ontwikkelen. Datzelfde geldt voor helderhorende gaven, omdat het gehoor van de panter heel scherp is. En omdat dit dier extreem gevoelige haren op zijn lichaam heeft (vergelijkbaar met snorharen), zullen deze mensen ook merken dat hun gevoeligheid voor aanraking sterker wordt.
7. Olifant: Zorgzaamheid en wijsheid
De olifant staat voor veel positieve krachten: trouw, geduld, verstand en een goed geheugen. Die mooie kwaliteiten worden genoemd in uiteenlopende (geloofs)stromingen. In het boeddhisme is de olifant heilig. Er wordt beweerd dat vrouwen die in verwachting zijn van grote meesters dromen van witte olifanten, en ook de moeder van Boeddha zou gedroomd hebben dat zij een witte olifant in haar schoot droeg.
In de christelijke Middeleeuwse symboliek is de olifant een icoon van matigheid, geduld en kuisheid. Dit laatste ook omdat er verhalen gingen dat vrouwtjes zich tijdens hun lange zwangerschappen onthielden van seks. Daartegenover staat echter het extreme bronstige gedrag van olifantenmannetjes, en mede door het ‘fallussymbool’ van de slurf geldt de olifant daardoor nu juist ook als een symbool voor sterke seksuele krachten.
Is de olifant jouw totemdier, dan zet je je vaak in voor idealen voor het gezin en de samenleving. Van jongs af aan zijn ze zorgzaam voor elkaar, hebben ze respect voor ouderen en zieken. Als de olifant jouw krachtdier is, krijg je de kans om idealen te verwezenlijken in je eigen leven of in dat van anderen. De olifant schenkt je dan oerwijsheid en oerkracht.
Tekst: Bianca Bartels
Meer lezen over krachtdieren?
De symbolische betekenis van dieren: wat wil jouw krachtdier je vertellen?