Sieraden met een ziel

Sieraden met een ziel Sieraden met een ziel Sieraden met een ziel

Een armband die herinnert aan liefde, een ring voor op reis, een ketting die beschermt. Een portret van de vrouw die bijna alle sieraden in de Happinez webshop heeft gemaakt: Noomi van Gelder.

Geluk

Twee vaste klanten waarschuwden Noomi van Gelder (53): ze hadden gezien dat een klant er met een kralenketting vandoor ging. Noomi aarzelde niet, rende achter de dame aan, hield haar staande en zei: ‘Weet je wat je daar in je hand hebt? Dat is een ketting die geluk moet brengen, maar dat werkt niet als je hem steelt. Daar komt niets dan ongeluk van.’

Voor jezelf opkomen

Dat is wat de sieraden die ze draagt, en die ze al negen jaar voor Happinez ontwerpt, met haar doen. Waar ze voorheen de dievegge had laten lopen, kan ze nu voor zichzelf opkomen, keuzes maken die in háár belang zijn.

Maar hoe is het om al negen jaar sieraden voor Happinez te maken? En hoe ontdek je dat je sieradenontwerper wilt worden? Happinez stelde Noomi van Gelder een paar vragen over haar werk, haar stijl en haar dromen.

Hoe ben je begonnen met het ontwerpen van sieraden?

Noomi: “Ik ben begonnen op de kunstacademie in Israël, waar ik de richting sieradenontwerpen koos. Ik wilde graag mooie dingen maken waar mensen blij van worden, iets wat op de kunstacademie niet werd gewaardeerd. Dat is mijn passie.”

Ontwerp je sieraden met een bepaald concept in gedachten?

Noomi: “Sinds ik voor Happinez werk, ben ik me gaan verdiepen in symboliek. Ik vind het leuk als sieraden niet alleen maar mooi zijn, maar ook een verhaal vertellen.”

Waar haal je inspiratie voor deze verhalen vandaan?

Noomi: “Uit boeken over symbolen en culturen. Ik google veel, dan begin ik ergens en kom ik heel ergens anders uit. Ik wil iets maken wat nog niet bestaat, dus ik probeer altijd een andere invalshoek te vinden. Ook uit de zoektocht naar materialen haal ik inspiratie. De tijd waarin ik een nieuwe collectie ontwerp is stressvol, maar tegelijkertijd bijzonder.”

Waarom passen jouw ontwerpen zo goed bij Happinez?

Noomi: “Wat je denkt, is wat je uitstraalt. Ik heb zelf een winkel waar heel veel ‘Happinez vrouwen’ op bezoek komen. Dat zijn vrouwen die van mooie, betaalbare spullen houden, niet uit willen buiten en eerlijke productie belangrijk vinden. En dat vinden ze bij mij.”

Hoe zou je je sieradenstijl omschrijven?

Noomi: “Symboliek en de schoonheid van materialen en stenen staat voorop. Mijn sieraden zijn niet zo stijlvast als abstracte of moderne ontwerpen, maar wel heel herkenbaar. Bij mij is het verhaal achter het sieraad het belangrijkst.”

De sieraden van Noomi
De sieraden van Noomi

Welk sieraad is favoriet?

Noomi: “Jeetje, dat zijn er zoveel! Als ik zo even naar mijn arm kijk, zie ik al vier armbanden die ik heel mooi vind. Daar begint het mee: wat ik zelf draag en mooi vind, vind ik ook leuk om te maken. Ik houd van afwisseling, spelen met kleur en echte materialen.”

Wat is een grote droom voor de toekomst?

Noomi: “Meer sieradenprojecten opzetten in Afrika, Azië of Peru, waar ik fungeer als tussenschakel tussen ontwerp en ambacht. Ik vind het ontzettend leuk om ambachtslieden daar een frisse kijk op ontwerpen te geven en zorg dat wat ze maken niet oubollig aanvoelt.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar de sieraden van Noomi? Ze zijn te bestellen in de Happinez webshop, samen met de prachtige ontwerpen van Yifat Bareket.

 

Volgend artikel
Paul de Blot: ‘Iedereen heeft een droom nodig’
Paul de Blot: ‘Iedereen heeft een droom nodig’