Terug naar overzicht

Hoe zweverig is Eric Corton? Susan Smit toetst het

Categorie
Tekst
Susan Smit
Fotografie
Beeld Pieter Pennings
Hoe zweverig is Eric Corton? Susan Smit toetst het

Onze Susan Smit toetst in Happinez elke maand bij prominente Nederlanders waar zij staan op ‘de spirituele ladder’. Met twee voeten op de grond, met het hoofd in de wolken of ergens tussenin? 

Eric Corton is wat je noemt een homo universalis. Misschien kan hij slecht koekjes bakken en is hij niet denderend in hoofdrekenen, maar op creatief gebied is hij een waar wonderkind. Ga er even rustig voor zitten: de man is een toneelspeler, tv-acteur, presentator, radiomaker, schrijver en muzikant. Een familyman van een gezin met twee opgroeiende kinderen. Een hobbysporter, met dat eindeloze wielrennen van hem. Een eigenzinnig dresser met op maat gemaakte retropakken die wonderwel combineren met imposante tatoeages. En dan is hij ook nog maatschappelijk betrokken. Als ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis maakt hij al jaren in de hele wereld reportages om aandacht te vragen voor stille rampen zoals malaria en weeskinderen van Aids-ouders.

Dus als zo iemand binnenkomt, dan verwacht je een boeiende conversatie. En wat masculiene powerpraat ook, misschien. Als dat laatste uitblijft, en de geïnterviewde geen haantje blijkt te zijn maar een erudiete, geestige en toch bescheiden manspersoon, dan kan het zijn dat de interviewer daar een beetje van in de war raakt. Op de best mogelijke manier. Zonder daarvan iets te laten merken tijdens het gesprek, uiteraard.

Tot ik (want die interviewer was ik natuurlijk gewoon) van de fotograaf even naast Eric moest staan. En hij een langslopende kip (lang verhaal, lees maar in het blad zelf) in zijn armen met opgerolde hemdsmouwen en tatoeages nam en het beest liefdevol begon te aaien. Toen deed ik precies wat ik al die tijd zo professioneel had weten te onderdrukken: giechelen. En deed ik vervolgens, heel pienter van mij, alsof dit door de kip kwam.

Wat bijblijft is Erics humanistische levenshouding die hij zelf vervat in de stelling: ‘Als je iets kunt doen voor een ander, doe dat dan.’ Altruïsme hoeft niet zo spectaculair te zijn als hij het vorm geeft, maar kan op elk eenvoudig, basaal niveau in de praktijk gebracht worden – gewoon in je eigen omgeving met dat wat zich dagelijks aandient.

Religie, verlichting, zelfontplooiing en spirituele bewustwording is allemaal mooi en belangrijk, maar uiteindelijk is dit wat telt: een warm hart en gulle handen.

Eric Corton op de schaal van cynisch – nuchter – open-minded – overtuigd en zweverig: nuchter.

Door anderen gelezen