Dit ritueel helpt je loslaten en afronden

Fotografie Tekst: Sarah Domogala Beeld: Peggy Janssen
Dit ritueel helpt je loslaten en afronden Dit ritueel helpt je loslaten en afronden Dit ritueel helpt je loslaten en afronden

Rituelen tillen gebeurtenissen boven het alledaagse uit en creëren een moment van bezinning. Je kunt eeuwenoude tradities volgen, maar het is ook mooi om je eigen rituelen te creëren. Met dit maanritueel maak je ruimte voor een nieuw begin.

De herfst is een prachtig moment om dankbaarheid te tonen voor alles wat je hebt mogen ontvangen en nieuwe kracht of inzichten te vragen voor de tijd die ons opwacht. Want ook in de natuur wordt dan het oude losgelaten en het nieuwe verwelkomd.

Het kan onwennig voelen om een ritueel zelf invulling te geven, maar als je een begin durft te maken, zul je merken hoe eenvoudig en persoonlijk rituelen eigenlijk zijn.

Een moment van overgang

Een simpel uitgangspunt van een ritueel kan zijn dat je het inzet om een overgang (een afscheid en/of nieuw begin) te helen. Je kunt het moment van de overgang zien als een breuk in de stroom van het leven. Door de vier elementen aarde, wind, water en vuur met elkaar te verbinden, creëer je een hernieuwde stroom waarin de dingen een nieuwe plek kunnen innemen.

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Nieuwe maan-ritueel

Afnemende maan is dan ook bij uitstek een geschikte periode om ergens heel bewust een punt achter te zetten. Op een zachte, dankbare en liefdevolle manier. Zo kan er ruimte ontstaan voor een nieuw begin – en is de cirkel weer rond. Bij natuurvolken werd deze maanfase gebruikt om relaties te beëindigen, verdriet los te laten en jaloezie weg te laten glijden. Wat wil jij graag goed afronden? Dit kan een relatie zijn, maar bijvoorbeeld ook een baan, een vriendschap of misschien wel een gewoonte waar je graag vanaf wilt.

Benodigdheden:
een kaars
pen en papier
vier druppels sandel­houtolie of een andere etherische olie
een doosje van hout of papier

Twee dagen voor nieuwe maan*:
Verdeel de kaars in drie delen door ’m op twee plaatsen in te kerven. Steek deze bij afnemende maan aan en zeg hardop wat je graag wilt afsluiten. Bekijk vervolgens datgene ook eens van de positieve kant; zie wat er waardevol en fijn aan was. Wat heb je er van kunnen leren? Heeft het je verrijkt of geïnspireerd? Brand de kaars tot de eerste inkeping en doof hem daarna.

Eén dag voor nieuwe maan:
Steek de kaars opnieuw aan. Sta rustig stil bij datgene wat je wilt afronden en schrijf de ongewenste gevoelens die er in je opkomen op. Als je er aan toe bent deze weg te sturen, besprenkel het papier dan met olie. Voordat je het papier verbrandt, is het fijn om nog even de mooie, positieve dingen van de situatie in herinnering te roepen. Laat de kaars opbranden tot de tweede inkeping en bewaar de overblijfselen in een doosje.

Bij nieuwe maan:
Neem het doosje mee naar buiten, naar een plek met water. Blaas de overblijfselen weg en laat ze meestromen met het water. Als je wilt, kun je uitspreken dat je toe bent aan een nieuw begin. Begraaf het doosje op een plek waar je niet meer zult komen. Thuis steek je de kaars opnieuw aan; laat ’m dit keer helemaal opbranden. Daarna steek je een andere kaars aan, die een nieuwe periode in je leven symboliseert.

Meer lezen?

Volgend artikel
Ben je iemand (of iets) verloren? Zo vind je je weg terug
Ben je iemand (of iets) verloren? Zo vind je je weg terug