Begin de nieuwe week goed met deze 7 zondagsrituelen

Begin de nieuwe week goed met deze 7 zondagsrituelen Begin de nieuwe week goed met deze 7 zondagsrituelen Begin de nieuwe week goed met deze 7 zondagsrituelen

Je hebt vast wel eens gehoord van de uitspraak a Sunday well spent, brings a week of content. Klinkt als een cliché, maar het werkt echt. Wat je doet op zondag heeft een behoorlijke impact op de rest van de week. Daarom zijn zondagsrituelen zo belangrijk. Niets ingewikkelds, maar een aantal fijne gewoonten die je voorbereiden op de week die voor je ligt:

1. Meal prepping

Een Engelse term die staat voor het voorbereiden van je maaltijden, zodat je daar op drukke werkdagen niet al teveel tijd en moeite in hoeft te steken. Bijkomend voordeel: als je in alle rust kunt bedenken wat je wanneer gaat eten, is het makkelijker om gezonde keuzes te maken. Schrijf op zondag dus vast je boodschappenlijstje voor de rest van de week en maak eventueel alvast (deels) ontbijt- en lunchgerechten klaar. Potten overnight oats voor het ontbijt, bijvoorbeeld. Die blijven een paar dagen goed en hoef je met je slaperige hoofd alleen maar uit de koelkast te grissen. Voor een voedzame lunch kun je alvast wat basisingrediënten voorbereiden: denk aan granen (quinoa, zilvervliesrijst, couscous), groenten (rauw, gekookt of gegrild) en eiwitten (gekookt ei, vlees of vis). Daarmee stel je ‘s ochtends voordat je van huis gaat snel een verse salade samen. Easy! 

2. Leg je outfits klaar

Overkomt het je regelmatig dat je ’s ochtends voor je kledingkast staat en denkt: ‘ik heb echt níets om aan te trekken’? Als je vooraf bedenkt wat je wilt gaan dragen, is dat alvast één stressmomentje per dag minder (en 10 minuten langer in bed). Je kunt op zondag voor de hele week vast outfits klaarleggen, maar als je dat iets teveel van het goede vindt, leg dan in elk geval alvast je kleding voor maandag klaar. Op maandagavond doe je hetzelfde voor dinsdag, enzovoorts.

3. Ruim op

Een rommelig huis zorgt voor een rommelig hoofd: niet fijn als je je week fris en fruitig wilt beginnen. Maak daarom elke zondag wat tijd vrij om op te ruimen. Je hoeft niet meteen van a tot z en van onder tot boven het huis te poetsen, maar zorg ervoor dat het belangrijkste aan kant is. Ruim de afwasmachine uit, gooi rondslingerende kleding in de wasmand en zorg voor een opgeruimde woonkamer. Dat is écht een stuk fijner wakker worden op maandagochtend.

4. Zelfzorg

Als je op zondag wat quality time aan jezelf spendeert, doet dat wonderen voor je welbevinden. Het vermindert stress en helpt om te ontspannen. Plan een half uurtje (langer mag natuurlijk altijd) om te mediteren, een yogales te volgen, uitgebreid in bad te gaan of een wandeling te maken. En ja, Netflixen telt ook, als dat is wat jij nodig hebt.


5. Formuleer een intentie

Intenties zijn een krachtig instrument om je te richten op wat belangrijk voor je is. Ze gaan niet zozeer om een bepaald doel wat je wilt bereiken of om taken die je beslist gedaan wilt krijgen, maar om het gevoel dat je graag wilt hebben. Een intentie kan bijvoorbeeld zijn: ik eet gezond zodat ik me energiek en fit voel. Of: ik neem de tijd voor ontspanning zodat ik minder last heb van stress. Schrijf je intentie op meerdere sticky notes die je her en der door het huis (of op kantoor) verspreidt. Zo word je er steeds weer aan herinnerd en blijf je de hele week gefocust.

6. Plan vooruit

Vooral als je een erg drukke week voor de boeg hebt, geeft het rust om alvast een (globale) planning te maken. Pak je agenda erbij en schrijf per dag uit wat je wanneer gaat doen. In plaats van dat alle taken en afspraken één grote brei in je hoofd vormen – stress! – maak je ze zo overzichtelijk en behapbaar. Stel wel prioriteiten, want als je voor de maandag meteen 15 taken noteert, werkt dat juist averechts.

7. Mest je tas uit

Voor veel mensen is een tas veel meer dan iets waar je je sleutels en je portemonnee in vervoert: we dragen er bij wijze van spreken ons halve leven in mee. En hoewel het superhandig is dat je altijd alles bij je hebt, kost zoeken tussen al die spullen nogal wat tijd energie. Schud je tas dus leeg op zondag en haal eruit wat je niet nodig hebt. Je voelt je gegarandeerd meer zen als je op maandagochtend niet eerst 10 minuten naar je autosleutels hoeft te zoeken…

Meer lezen over rituelen?

Word een meester in zelfliefde met deze vijf rituelen.

Volgend artikel
Voel jij je vaak somber op zondagavond? Dit helpt
Voel jij je vaak somber op zondagavond? Dit helpt