Toe aan een sabbatical? Zo pak je het aan

Toe aan een sabbatical? Zo pak je het aan Toe aan een sabbatical? Zo pak je het aan Toe aan een sabbatical? Zo pak je het aan

Eén van die zinnetjes die je steeds vaker hoort is ‘ik neem een sabbatical’. Een aantal maanden – of zelfs een jaar – even niet aan het werk, maar in plaats daarvan focussen op andere interesses of hobby’s, een mooie reis, extra aandacht voor familie. Een sabbatical brengt meerdere voordelen met zich mee – mits je het goed aanpakt.

Was een sabbatical vroeger (lees: tot een paar jaar geleden) nog enkel aan wetenschappers besteed die verlof kregen om ongestoord aan hun onderzoek te kunnen werken; tegenwoordig is het misschien wel opvallender als je géén loopbaanonderbreking neemt. Exacte cijfers zijn (nog) niet voorhanden, maar dat de populariteit van het tussenjaar groeit is een feit.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een sabbatical. Zo is het een goede manier om grondig te evalueren, terug te kijken, orde op zaken te stellen. Haal je nog voldoening uit dat wat je doet? Ook kun je van de tijd gebruik maken om je te verdiepen in nieuwe materie die je verder brengt in je vak. Of misschien heb je de behoefte om je in te zetten voor een ander, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk in het buitenland.

Wat jouw behoefte ook is; als je voelt dat je toe bent aan een sabbatical, ga dan op zoek naar de mogelijkheden die er voor jou zijn. Onderstaande tips, afkomstig van een arbeidsjurist en HR-experts, helpen je een handje.

Tip 1: Houd rekening met het recht van je werkgever

Voorop gesteld is je werkgever volgens de wet niet verplicht om akkoord te gaan met jouw verzoek om een sabbatical. Wel kan het zijn dat hierover afspraken zijn gemaakt die zijn vastgelegd in de cao, de personeelsregeling of de arbeidsovereenkomst. Vormen van verlof die wél wettelijk geregeld zijn, zijn ouderschapsverlof en langdurig zorgverlof.

Het is daarom altijd zaak om beslagen ten ijs te komen als je bij je werkgever wilt aankloppen voor een sabbatical. De volgende tip sluit daar naadloos op aan.

Tip 2: Maak een plan

Natuurlijk past het maken van een plan niet echt bij het ervaren van het ultieme gevoel van vrijheid (wat een sabbatical voor veel mensen inhoudt), maar het is wel degelijk van belang om met een sterk plan van aanpak aan te komen. Zo kun je je werkgever ten eerste de waarde laten inzien van het tussenjaar voor jou, en laat je daarnaast zien dat je bereid bent mee te denken om er voor beide partijen iets positiefs van te maken. Op die manier creëer je begrip voor je verzoek en is je werkgever eerder geneigd je verzoek goed te keuren.

Zo kun je in je plan bijvoorbeeld aanstippen dat je de sabbatical gebruikt om jezelf beter te verdiepen in een bepaald vakgebied. Of kun je aangeven dat je ideeën hebt over hoe jouw werkzaamheden, die anders blijven liggen, eventueel anders onderverdeeld zouden kunnen worden.

Tip 3: Maak goede afspraken

In sommige bedrijven bestaat de mogelijkheid (bijvoorbeeld in de vorm van een employabilityfonds) om (deels) betaald verlof op te nemen voor een sabbatical. Het is echter ook heel normaal om met onbetaald verlof te gaan. Zeker in dat laatste geval is het van belang dat je goede afspraken maakt met je werkgever. Bijvoorbeeld over wanneer je weer terugkomt, of en in welke mate je in de tussentijd contact onderhoudt, en over het feit dat je niet ontslagen of benadeeld mag worden vanwege je verlof.

Werk je als zzp’er en is er – behalve je klanten – niemand aan wie je verantwoording hoeft af te leggen voor het tijdelijk stilleggen van je werk? Dan zijn deze tips minder op jou van toepassing, maar ook dan is het slim om van tevoren goed na te denken over een plan. Laat je klanten duidelijk weten wanneer je weer voor ze klaarstaat. Of gebruik de tijd die je voor jezelf neemt om te ontdekken op welke manier je nog meer uit je onderneming kunt halen.

Bovendien is het in sommige beroepsgroepen ook mogelijk om te werken vanaf elke gewenste locatie – het zogeheten digital nomad leven. Dit stelt je in staat om op reis te gaan en toch te blijven werken, maar dan eventueel op een wat lager pitje.

Kortom: er zijn mogelijkheden te over om jouw sabbatical moment te pakken. Ga het gesprek met je werkgever (en met jezelf) gewoon eens aan, want vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt.

Niets meer missen van Happinez? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen

Weg met de kantoorgevangenis; waarom je minder moet gaan werken en vijf tips om gelukkig te worden van reizen.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
De magische werking van bijgeloof in moeilijke tijden
De magische werking van bijgeloof in moeilijke tijden