Hoe een sabbatical de redding van je carrière kan zijn

Hoe een sabbatical de redding van je carrière kan zijn Hoe een sabbatical de redding van je carrière kan zijn Hoe een sabbatical de redding van je carrière kan zijn

Nadat Debra Suh zich zestien jaar lang vol overgave had ingezet voor de preventie van geweld in huiselijke kringen kwam het breekpunt. Hoe groot haar toewijding aan het werk ook was en hoe nauw zij zich ook verbonden voelde met de missie van de organisatie; ze was op. Het combineren van haar privéleven met haar familie enerzijds en het zware emotionele werk anderzijds ging niet meer.

Suh was gaan werken in de preventie van huiselijk geweld vanwege haar eigen vader. Hij groeide op in het geweld maar had Suh nog nooit iets aangedaan – voor haar hét bewijs dat het mogelijk is om de cirkel van geweld in huiselijke kringen te doorbreken. Een enorm gepassioneerde en gemotiveerde leider dus, met onmisbare eigenschappen voor het vak.

Toch begon ze na al die jaren aan zichzelf te twijfelen: ben ik wel de juiste persoon voor deze verantwoordelijkheden? Haar dagen hadden structureel veel te weinig uren en helder denken ging niet meer. Haar ontslagbrief was in haar hoofd al tientallen keren geschreven.

Burn-out met grote gevolgen

Het verhaal van Debra Suh staat niet op zichzelf. Volgens cijfers van de Nonprofit Quarterly komen burn-outs steeds meer voor in nonprofit organisaties. Een andere recente studie wijst uit dat 34% van de uitvoerende bestuurders en maar liefst de helft van de ontwikkelende bestuurders in nonprofit organisaties erover denkt zijn positie binnen twee jaar te verlaten.

De hoge werkdruk is niet alleen funest voor de leiders en medewerkers zelf; ook de organisatiebrede gevolgen zijn groot. Het vermogen van een nonprofit organisatie om problemen te signaleren en op te lossen neemt – logischerwijs – sterk af wanneer getalenteerde, gepassioneerde mensen binnen die organisatie niet meer goed kunnen functioneren.

Tijd voor een omslag. En wel in de vorm van een sabbatical.

Ruimte en tijd om na te denken

Het klinkt misschien gek voor organisaties zonder winstoogmerk (die over het algemeen vaak krap bij kas zitten). Toch zou het aanbieden van sabbaticals weleens het ‘redmiddel’ kunnen zijn voor nonprofit organisaties die kampen met steeds meer ontslagaanvragen wegens een te hoge werkdruk. Op de lange termijn kan een sabbatical zelfs kostenbesparend zijn.

Deborah Linnell deed onafhankelijk onderzoek binnen de Durfee Foundation, pionier op het gebied van sabbaticals in de nonprofit sector. De foundation werkt sinds 1997 met een sabbatical programma om leiders en werknemers de ruimte en tijd te kunnen bieden om na te denken. Op deze manier wil de foundation ontslagaanvragen voorkomen.

Uit het onderzoek van Linnell blijkt onder meer dat een dergelijk sabbatical programma zorgt voor versterking van besturen, leiders en organisaties. Linnell, die zelf bijna 40 jaar werkzaam is in de nonprofit sector, noemt een sabbatical zelfs één van de meest effectieve investeringen voor een foundation.

“Leiders die vastzitten krijgen de kans om zichzelf op te frissen en opnieuw de verbinding te zoeken met de passie die zij van originele voelen voor het vak,” legt Linnell uit. Inmiddels hebben al meer dan honderd leidinggevenden bij de Durfee Foundation drie maanden betaald verlof gekregen.

Eindelijk niet meer moe

Door het nemen van een sabbatical wordt een leider min of meer gedwongen om een aantal maanden vooral níet productief te zijn. Daardoor ontstaat ruimte voor frisse energie en voor nieuwe ideeën.

Een mooi voorbeeld is het verhaal van Rinku Sen, die meer dan dertig jaar werkzaam was in de nonprofitsector. In haar loopbaan heeft zij drie keer een sabbatical genomen, telkens gesteund door de organisatie waarvoor zij werkte. Het integreren van een genderstrategie in haar werk is iets wat ze tijdens haar gehele carrière al wilde doen, maar ze had er nooit de energie of capaciteit voor. Totdat ze terug kwam van haar derde sabbatical.

“Het was helemaal niet zo dat ik heel obsessief met de strategie bezig was geweest tijdens mijn sabbatical – ik was gewoon eindelijk niet meer moe. Toen ik weer aan het werk ging zag ik het pad ineens heel helder voor me. Dankzij de ruimte in mijn lijf en hoofd kwamen de antwoorden waar ik al jaren krampachtig naar op zoek was, vanzelf naar me toe,” aldus Sen.

Meer lezen?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
9 tips om minder te multitasken, maar toch méér gedaan te krijgen
9 tips om minder te multitasken, maar toch méér gedaan te krijgen